Volledig scherm
© BOVAG

Voorkom een boete, ken de winterband-regels

NIJMEGEN - Met de wintersport voor de deur heeft de vereniging BOVAG een kaart opgesteld met daarop de verschillende wetten en regels rond winterbanden en sneeuwkettingen in populaire vakantiebestemmingen. Niet zonder reden. Uit een onderzoek van de vereniging blijkt dat lang niet alle wintersporters op de hoogte zijn van de regels in het buitenland. Dat kan tot hoge boetes leiden.

Bijvoorbeeld in Oostenrijk. Daar is het in de periode van 1 november tot 15 april verplicht winterbanden met een profiel van minstens 4 millimeter onder de auto te hebben. Wordt een automobilist betrapt zonder goede winterbanden, dan volgt een boete van 35 euro. Heeft de bestuurder ook een gevaarlijke situatie veroorzaakt, dan kan de boete oplopen tot liefst 5.000 euro en mag de auto in beslag genomen worden.

Kennis
Slechts een klein deel (21%) van de 494 ondervraagde wintersporters bleek op de hoogte van de Oostenrijkse wetgeving. Met de kennis van de regels in Luxemburg is het helemaal slecht gesteld. Slechts 7% van de ondervraagden wist dat het ook daar verplicht is om bij winters weer winterbanden op de auto te hebben.

Bekijk de BOVAG-kaart, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen, op www.bovag.nl/winterbanden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.