Dementie
Volledig scherm
Dementie © Shutterstock

‘Voorspelling van toename dementie is al lang achterhaald’

NIJMEGEN - De voorspelling dat over twintig jaar een half miljoen Nederlanders dementie hebben, is ‘boterzacht’. Dat aantal is gebaseerd op een onderzoek van meer dan 25 jaar oud. Intussen zijn er nieuwe signalen dat dementie in bepaalde groepen afneemt.

Dit zegt de Nijmeegse hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert, hoofd van het Radboudumc Alzheimer Centrum.

In Nederland loopt sinds 2016 een campagne van 10 miljoen euro om de samenleving voor te bereiden op een verdubbeling van het aantal mensen met dementie.

Quote

Die algemeen aangenomen voorspel­ling is gebaseerd op een huis-aan-huisonder­zoek in een wijk in Rotterdam in 1992

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie

,,Die algemeen aangenomen voorspelling is gebaseerd op een huis-aan-huisonderzoek in een wijk in Rotterdam in 1992”, zegt Olde Rikkert, een absolute autoriteit in zijn vakgebied.

,,Toen is nagegaan hoeveel Rotterdammers in bepaalde leeftijdsgroepen dementie hadden. Sindsdien zijn er op die oude getallen alleen maar rekenmodellen losgelaten. Daarbij is vooral gekeken naar de groei van de Nederlandse bevolking en het feit dat we ouder worden. Natuurlijk, omdat we meer ouderen krijgen en langer leven, zal dementie per saldo vaker voorkomen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het zal verdubbelen. Er zijn meer factoren van invloed op het krijgen van dementie, zoals opleidingsniveau en hoe gezond we leven. Dit wordt in die rekenmodellen niet meegenomen.”

Niet onvermijdelijk

Dat we ouder worden, wil bovendien niet zeggen dat dementie onvermijdelijk is, aldus Olde Rikkert. ,,Hendrikje van Andel-Schipper, de oudste Nederlandse ooit, was op haar 115de jaar zeker niet dement. We moeten oppassen dat mensen denken dat er een ramp op ze afkomt en dat ze zelf niks kunnen doen om het risico van dementie te verkleinen.”

Volgens Olde Rikkert kan het met dementie alle kanten op. ,,Uit recentere onderzoeken blijkt dat dementie de laatste veertig jaar in welvarende landen met 20 tot 40 procent is afgenomen bij de hogere inkomens. Ik vind dat je niet alleen het zwartste scenario moet aangeven.” 

Marcel Olde Rikkert doet een dansje met een patiënte.
Volledig scherm
Marcel Olde Rikkert doet een dansje met een patiënte. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.