Volledig scherm
Een particulier slaat vuurwerk in. Archieffoto © Ed van Alem

Voorstel: ‘Heel Nijmegen vuurwerkvrij, met enkele zones voor vuurwerk’

NIJMEGEN - Nijmegen als vuurwerkvrije stad, met hier en daar een zone waar vuurpijlen wel mogen worden afgestoken. Dat is het ideaalbeeld van April Ranshuijsen en Michelle van Doorn, fractievoorzitters van GroenLinks en Partij voor de Dieren in de gemeenteraad. 

Zij bereiden een motie voor waarin burgemeester Hubert Bruls wordt gevraagd de eerste voorbereidingen te treffen voor zo'n vuurwerkvrije stad. Zo kan onderzocht worden of er in de stad inderdaad vuurwerkzones ingericht kunnen worden, misschien wel één per wijk. Tegelijk kan er nagedacht worden over alternatieve activiteiten zoals een vuurwerkshow op een centrale plek. ,,Of misschien wel een lichtshow”, oppert Van Doorn.  

Verminkingen

Met dergelijke voorbereidingen zou Nijmegen een nieuwe stap zetten in de bestrijding van de overlast door vuurwerk. Er zijn inmiddels veel instanties en hulpdiensten die pleiten voor een vuurwerkverbod, volgens Ranshuijsen. Zij somt op: ,,Politie, buitengewoon opsporingsambtenaren, brandweer, ambulancediensten, dierenwelzijnsorganisaties en artsen. Die zien het elk jaar gebeuren: brandwonden, verminkingen, vernielingen. Vuurwerk in combinatie met alcoholgebruik is gewoon gevaarlijk.”

Quote

We willen mensen niets afpakken. We willen dat het voor iedereen leuk blijft

Michelle van Doorn, Partij voor de Dieren

Door de import van illegaal vuurwerk wordt het nog gevaarlijker, zegt Van Doorn. ,,Een kwart van het vuurwerk dat afgestoken wordt, is al illegaal. Al het gedoe is moeilijk te controleren. Het wordt vervoerd vanaf Polen, opgeslagen in schuurtjes. Er is illegaal vuurwerk dat de kracht evenaart van granaten.”

Ranshuijsen en Van Doorn pleiten er wel voor om de inwoners van de stad bij de plannen te betrekken. ,,Veel mensen houden graag vast aan tradities, omdat ze het gezellig willen houden. Maar dat hoeft niet altijd met vuurwerk", volgens Van Doorn. ,,In sommige wijken zal het best spannend worden, maar we hoeven ook niet meteen helemaal overstag. Wij hebben een ideaal, maar willen mensen niets afpakken. We willen dat het voor iedereen leuk blijft.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.