Volledig scherm
Betaald parkeren in Nijmegen. In de binnenstad wordt het uitgebreid tot 23.00 uur. © DG

Voortaan tot elf uur 's avonds betaald parkeren in centrum Nijmegen

NIJMEGEN - Bezoekers van de Nijmeegse binnenstad moeten vanaf volgend jaar op werk- en zaterdagen tot elf uur 's avonds betalen voor parkeren op straat. Nu is dat nog tot negen uur in de avond. Als pleister op de wonde komt er wél een ruimere visiteregeling voor centrumbewoners. 

Een meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad stemde afgelopen week, tijdens de behandeling van de stadsbegroting, vóór een verruiming van het betaald parkeren. Nijmegen hoopt dat deze maatregel jaarlijks 150.000 euro extra in het laatje brengt.

Plek zat in de parkeergarages

Dat is echter niet de enige reden: volgens het college van burgemeester en wethouders is in de avonduren  plaats zat in parkeergarages in en rondom het centrum, waar vanaf zes uur 's avonds een gereduceerd tarief geldt van 50 cent per uur. Ter vergelijking: parkeren aan de straat kost 2,90 euro per uur. Met de maatregel hoopt het college dat automobilisten de straat inruilen voor een parkeergarage. 

Een binnenstad met zo min mogelijk auto's draagt immers bij aan een ‘schonere’ en ‘aantrekkelijkere’ binnenstad, vindt het stadsbestuur: ‘De komende jaren willen we daarom het parkeeraanbod voor bezoekers in het centrum laten dalen en het parkeren op afstand promoten.’  

Visite

Oppositiepartij Stadspartij DNF wist voor inwoners van het centrum wel nog een compensatie uit het vuur te slepen: bewoners in de binnenstad mogen voortaan jaarlijks 585 uur visite van buiten het centrum goedkoop (25 cent per uur) laten parkeren. Nu is dat nog 500 uur. 

Fractievoorzitter Wendy Grutters: ,,Dat is belangrijk voor sociale contacten en binnenstadbewoners die in de avonduren mantelzorgers over de vloer krijgen. Door de verruiming van het betaald parkeren zou dat zomaar eens onbetaalbaar kunnen worden. Door naar evenredigheid het aantal uren op te rekken dat bezoekers goedkoop kunnen parkeren, kun je dat grotendeels ondervangen.” 

‘Melkkoe’

Grutters benadrukt dat ze liever helemaal niet had gewild dat de tijden voor betaald parkeren worden verruimd van negen naar elf uur ’s avonds: ,,Ik vind het heel pijnlijk. Het stadsbestuur gebruikt het betaald parkeren sowieso al als melkkoe.”

De maatregel treft inwoners van het centrum overigens zelf niet: het heeft geen invloed op parkeervergunningen van bewoners. Ook blijft het voorlopig mogelijk om gratis te parkeren bij de Waalhaven, net buiten het centrum van de stad.   

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.