Volledig scherm
© Wouter Strik/N1

Vorkheftruck nodig om heilbot van 161 kilo binnen te brengen (video)

NIJMEGEN - Een groothandel in Nijmegen heeft een heilbot van 161 kilo zwaar en 2,5 meter lang in de schappen liggen. De enorme vis liet zich niet zomaar verplaatsen. Daar kwam groot materieel aan te pas. De vis was in het weekend gevangen en op maandag kondigde de vishandel de verkoop aan.

De eerste bieder – de Makro in Nijmegen – kreeg de vis toegekend. Dinsdagavond kwam de heilbot in Nijmegen aan en werd de vis met een vorkheftruck de winkel binnengebracht. De heilbot werd op woensdag door een deskundige vis- en zeevruchtenspecialist gefileerd.

Vorig jaar werd in Nijmegen al een 300 kilo zware heilbot verkocht.

Leeftijd
De kop van de heilbot wordt teruggestuurd naar Noorwegen, om zo de leeftijd van de dieren te kunnen bepalen. De vissen hebben gehoorsteentjes en wanneer die doorgezaagd worden kunnen de ringen geteld worden zoals bij een boom. De leeftijd van de heilbot van vorig jaar was bijna 100 jaar.

Waarschijnlijk is deze vis van 161 kilo ongeveer 60 jaar oud.

Twee man sterk
De eerste snede door de vis- en zeevruchtenspecialist was over het midden van de vis. Er waren twee vis- en zeevruchtenspecialisten nodig om de rug filet van de vis los te snijden en op te tillen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.