Volledig scherm
De altijd drukke Waal bij Nijmegen. © Flip Franssen

Vraag naar Waaltochten Gelderlander blijft groot, dus nieuwe vaarten

NIJMEGEN - Een blik op de binnenvaartcontainerterminal aan de Waal, maar ook genieten van de (nieuwe) natuur aan de Waaloevers en natuurlijk uitzicht op het rivierpark Lent. Dat kan ook eind augustus en begin september weer op de speciale Waaltochten van De Gelderlander.

Journalist Rob Jaspers geeft dan op de pannenkoekenboot uitleg. Op de Waal is een dag nooit hetzelfde. Een laag of hoog waterpeil: de rivier blijft altijd spannend. Deze snelweg onder de binnenvaartwegen, 500-600 schepen per dag passeren Nijmegen, zorgt iedere keer weer voor verrassende beelden. De Waaltochten hebben nu al zo'n 53.000 bezoekers getrokken, maar de vraag naar uitleg over de rivier en de oevers blijft groot.De afgelopen weken zijn  velen vooral verrast door het lage waterpeil, de stranden langs de Waal zijn groter dan ooit. De vaargeul voor de binnenvaart smaller dan ooit.

Veel veranderingen

Rond de Waal is de laatste jaren enorm veel veranderd. Niet alleen aan de Lentse zijde, maar ook aan de Nijmeegse oevers. De nieuwbouw aan het Waalfront West rukt in een hoog tempo op. De kolencentrale bij de sluis van Weurt wordt sinds kort stap voor stap afgebroken.

Rob Jaspers staat tijdens de vaart uitgebreid stil bij de achtergronden en de betekenis van het rivierpark Lent.Hij geeft ook uitleg over over de nieuwe geul ’t Zeumke in de Stadswaard in de Ooijpolder. Een geul die vooral bedoeld is om de uiterwaarden hier ‘spannender’ te maken voor recreanten.

Steenfabrieken

Verder vertelt Rob Jaspers over de aanpassingen in de Beuningse uiterwaarden, de omvorming van het grindgat Oosterhoutse Waarden tot natuurgebied en hij belicht ook altijd de historie van de Waaloevers, zoals de betekenis van de steenfabrieken in de polders.

Aanmelden

Er zijn eind augustus en begin september Waaltochten. Een deel is al uitverkocht. Recent zijn er extra tochten van 1,5 uur bij gekomen op dinsdag 5 september om 19.30 uur en woensdag 6 september om 19.00 uur.  Reserveren kan via www.pannenkoekenboot.nl of telefonisch via 024-3601262. Prijs 10 euro.

Volledig scherm
Rob Jaspers. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.