Volledig scherm

Vrachtwagen door rood bij dodelijk ongeval fietsster Nijmegen

ARNHEM/ NIJMEGEN - De 51-jarige trucker uit Bunschoten die op de Nassausingel in Nijmegen een 26-jarige fietsster dodelijk aanreed, is door rood gereden. Dat is de conclusie van het onderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in december deed naar het ongeval uit november 2008.

Tegen de man is vrijdag in hoger beroep een werksstraf van 240 uur geëist. Ook wil de officier van justitie een rijontzegging van twee jaar voor de man, waarvan een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank kwam eerder tot ontslag van rechtsvervolging. In december vond een reconstructie plaats op de plaats van het ongeluk, op de Nassausingel bij het Kolpinghuis.

De chauffeur wilde bij het stoplicht rechtsaf slaan de Smetiusstraat in, wat niet is toegestaan. Hij zag dat er iemand voor het fietserstoplicht stond te wachten. Het slachtoffer kwam uit dezelfde richting en wilde rechtdoor gaan. Zelf reed hij op de rijstrook voor het rechtdoorgaande verkeer, om genoeg ruimte te hebben de bocht naar rechts te kunnen maken. Toen de lichten groen waren, trok hij op en sloeg rechtsaf.

Het waren de lichten voor het rechtdoorgaande verkeer. Het stoplicht voor rechtsaf moet op rood hebben gestaan, aldus het onderzoek.

Uitspraak: over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.