Volledig scherm
Hulpdiensten ter plaatse bij de ontruimde flat in Nijmegen © Waldie Rutten/112nieuwsgroep

Vrijspraak na rommelen met gasleidingen in woning aan de Neerbosscheweg

NIJMEGEN - De 44-jarige Nijmegenaar die volgens de officier van justitie op 11 juli in een flat aan de Neerbosscheweg ontploffingsgevaar veroorzaakte door gas te laten ontsnappen en alle ventilatie in zijn woning te blokkeren, is dinsdag vrijgesproken door de rechtbank.

De officier van justitie had twee weken geleden 300 dagen cel geëist, waarvan 236 dagen voorwaardelijk, maar omdat er geen metingen beschikbaar zijn die een explosief gas aantoonden binnen in de woning, vindt de rechtbank dat er niet genoeg bewijs is voor het veroorzaken van ontploffingsgevaar. Buiten op de galerij kon het gas immers vervliegen.

Gasmeter

Een flatbewoonster aan de Neerbosscheweg zag haar buurman ’s avonds laat met een soort koevoet rommelen bij de gasmeter op de galerij. Toen ze daarna een gaslucht rook, belde zij 112.

Omdat het volgens de brandweer ‘op ontploffen’ stond, durfden hulpverleners niet meteen naar binnen. Ze draaiden de hoofdkraan dicht en probeerden vergeefs de deur in te trappen. Uiteindelijk kwamen ze met een kettingzaag binnen, maar bleek de deur gebarricadeerd. Ramen en deuren waren afgesloten en de ventilatieafvoer was afgedicht.

Geen explosief gehalte gas gemeten

De brandweer vreesde dat als de cv was aangezet, er zeker een ontploffing was gekomen. Maar op het moment dat er metingen zijn verricht in de woning, toonden die geen explosief gehalte gas aan. De 44-jarige bewoner had gedronken en werd wel gearresteerd. Hij zat 64 dagen in voorarrest in de cel.

De man is onderzocht en bleek psychotisch te zijn geweest op 11 juli en is met een machtiging van een burgerrechter gedwongen opgenomen. Hij krijgt nu medicijnen tegen psychoses.

Lindenholt

Drie dagen eerder draaide een 40-jarige man in verwarde toestand de gaskraan open in zijn woning aan een hofje in Lindenholt. In dit geval was de gasslang van het gasfornuis doorgesneden en waren de ventilatiekanalen met een plastic zak afgeplakt. Ook waren de gordijnen met tape vastgeplakt. Deze 40-jarige man zit nog vast in afwachting van een plek in het Pieter Baan Centrum (PBC) waar zijn gedrag wordt onderzocht.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.