Volledig scherm
De pil. © ANP XTRA

Vrouwen helpen elkaar via Twitter aan schaarse pil: ‘Ik heb ook nog vier strips over’

Op Twitter is een creatieve manier ontstaan om met het aanhoudende tekort aan anticonceptiepillen om te gaan. Met de hashtags ‘vrouwenhelpenvrouwen’ en ‘vrouwensteunenvrouwen’ bieden vrouwen elkaar pillen aan die zij over hebben. Omgekeerd kunnen zij via het sociale medium ook vragen naar een specifiek soort pil waar zij bij de apotheek niet meer aan kunnen komen.

Het gaat daarbij om de meest populaire merknamen van Nederland, waaronder de Microgynon en de Stediril.

Eén van de vrouwen die nu pillen via Twitter aanbiedt, is de Nijmeegse schrijfster en hoorspelmaakster Hanneke Hendrix. ‘Ik heb ook nog vier strips over. (Natuurlijk niet voor doorverkoop, maar dat spreekt voor zich.)’, laat ze donderdagmiddag in een tweet weten. Zeker één iemand heeft zich al gemeld.

Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg zouden er deze maand of vanaf januari weer voldoende anticonceptiepillen moeten zijn. Het tekort, dat al een aantal maanden speelt, wordt naar zijn zeggen veroorzaakt door een productieprobleem bij twee fabrieken. De ‘kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid’ van bepaalde tabletten is daardoor niet zoals die zou moeten zijn. Ladingen pillen werden daarom afgekeurd en vernietigd. 

Ook de nodige andere landen kampen met leveringsproblemen van de pil.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.