Volledig scherm
PREMIUM
© Bert Beelen

Vrouwen mogen nu 100 jaar stemmen maar de verhoudingen zijn nog altijd ongelijk, zegt deze hoogleraar

NIJMEGEN - Na een eeuw vrouwenkiesrecht is er in de politiek nog steeds geen sprake van gelijkwaardige verhoudingen. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar Monique Leyenaar.

Alle volwassen burgers mogen vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Pas in 1919 kregen vrouwen voor het eerst stemrecht. Precies een eeuw later zijn de verhoudingen feitelijk nog steeds niet gelijk, ziet Monique Leyenaar, hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ,,Als ik kijk naar de kandidatenlijsten voor de provincie Gelderland, dan ben ik niet optimistisch.”

De vraag waarom er minder vrouwen in de politiek zitten dan mannen houdt Leyenaar al sinds haar studie politicologie bezig. Leyenaar: ,,Mijn ouders gingen ervan uit dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Ik heb ook altijd alle kansen gehad. Des te opvallender dat dit in de politiek nog steeds niet zo is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.