Volledig scherm
PREMIUM
De Waal bij Nijmegen nu. © Paul Rapp

Waal lag ooit veel noordelijker
en tolde dwars door Lent

NIJMEGEN/ LENT - Lent was ooit de drassige voortuin van de Romeinse stad Noviomagus. De hoofdloop van de Waal stroomde destijds, in de decennia net voor en net na het begin van de jaartelling, nog niet langs Nijmegen. Maar dwars door het Betuwse land, de rivier lag veel 'hoger' dan nu. 

Lent en Nijmegen vormden hierdoor een eenheid. Eigenlijk keken de eerste Romeinse Nijmegenaren die rond 70 voor Christus arriveerden vanaf de heuvels lang uit op een zompig gebied richting de Betuwe met in de verte een grote Waalloop langs Lent. 

Dat blijkt uit nieuw archeologische onderzoek waarbij is vast komen te staan dat de Waal in het begin van de Romeinse tijd in Nijmegen vanaf de stuwwal bij 't Meertje een enorme bocht naar Lent maakte. Feitelijk volgde Waal een deel van de huidige Spiegelwaal-route, dus  áchter het huidige, in 2015 geboren stadseiland Veur-Lent. Stapsgewijs heeft Lent zich uiteindelijk 'ontworsteld' aan het water; de bedijking speelde daarbij een grote rol.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.