Volledig scherm
De dijkwoning van de familie Van Santen aan de Waal bij Opijnen in 1995. © Jan Bouwhuis

Waaldijken aan zuidzijde rivier later versterkt

NIJMEGEN/ BEMMEL - De dijken aan de zuidkant van de Waal, tussen Millingen, Nijmegen, Beuningen, Wamel en Dreumel, worden niet eerder dan na 2025 versterkt. Dat is de verwachting van het Waterschap Rivierenland.

Het waterschap geeft voorrang aan de dijken aan de noordzijde van de rivier. Die worden de komende jaren al aangepakt. Het gaat dan om de dijken van Doornenburg, Bemmel, Lent en Oosterhout en Tiel tot aan Gorinchem.

Slachtoffers
Dat heeft alles te maken met de sterkte van de dijk aan de noordzijde van de Waal. Ook het mogelijke aantal slachtoffers bij een eventuele overstroming en de bijbehorende economische schade spelen een rol.

Alle normen staan geformuleerd in de nieuwe Waterwet die ingaat op 1 januari. „We hebben globaal gekeken naar de dijken zoals ze nu zijn", zegt manager dijkverbetering Frans van den Berg van het waterschap. „Op basis daarvan en de nieuwe wettelijke normen hebben de dijken aan de noordzijde nu de hoogste prioriteit."

Wind
De buffers aan de noordzijde zijn er volgens van den Berg slechter aan toe. „Dat heeft te maken met de windbelasting. We hebben in ons land vaker een zuidwestenwind, die geeft door de golven een grotere belasting. De verwachting is dat de dijken aan de zuidzijde ook verzwaard moeten worden, maar dat gebeurt dan in de volgende ronde, na 2025." Het verschil tussen de dijken aan de noord- en zuidzijde is niet groot.

Geen zorgen
De kans op een levensbedreigende overstroming moet kleiner zijn dan 1 op 100.000 jaar. Achter de dijken aan de zuidkant is die kans iets groter. „We hoeven ons geen zorgen te maken. We wonen nog altijd in de veiligste delta ter wereld. We willen rekening houden met de veranderingen in het klimaat."

Maas
Het precieze onderzoek van de dijken van de Duitse grens tot Dreumel vindt de komende jaren plaats. Dat geldt ook voor de dijken langs de Maas. De inschatting van het waterschap is dat de Maasdijken pas na de Waaldijken aan de beurt komen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.