Volledig scherm
De ceremonie van boeddhistische monniken, vorig jaar op de Waalkade. © Sander Oudenampsen

Waalkade kleurt oranje bij boeddhistische ceremonie

NIJMEGEN - Bij het Labyrinth aan de Waalkade verzamelt zich komende zondagochtend een groep van vijftien boeddhistische monniken voor een bijzondere openbare ceremonie: de Dag van het Geven. 

De monniken in traditionele oranje gewaden komen van vier verschillende tempels in België, Duitsland en Nederland naar Nijmegen toe. In totaal gaat het om vijftien monniken onder wie een aantal van de Wat Phra Dhammakaya-tempel in Afferden, Maas en Waal. 

,,De dag van het Geven is een ceremonie in de Thaise traditie”, zegt Sander Oudenampsen (Long Phi Sander) van de Afferdense gemeenschap. ,,In Thailand gaan de monniken elke ochtend met een schaal langs de deur. Wie wil geeft dan aalmoezen en voedsel. Hier kennen we die traditie natuurlijk niet en daarom houden we zo nu en dan zo’n openbare ceremonie als deze. Het is symbolisch, want meestal hebben we wel genoeg voedsel hoor. Maar als mensen ons ondersteunen, is dat toch welkom.” 

Supporters

Ook vorig jaar vond er al een soortgelijke ceremonie plaats bij het Labyrinth. Er komen zondag supporters mee, die de giften gaan doen. Vorig jaar kwamen er zo’n vijftig opdagen. Oudenampsen: ,,Als dank houden we enkele voordrachten. Er zijn twee ceremoniemeesters, de één spreekt de teksten uit in het Thais, de ander in het Engels. Zo kunnen de omstanders het beter volgen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.