Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkers van afvalbedrijf halen plasticafvalzakken op. © Bert Beelen

Waarom betalen voor plastic afval in Nijmegen?

VIJF VRAGENNIJMEGEN - Afvalzakken voor plastic vuilnis zijn vanaf volgend jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer gratis: inwoners van Nijmegen moeten vijf cent per zak gaan betalen. Dat blijkt uit de Zomernota die het college van burgemeester en wethouders vorige week presenteerde. De aangekondigde maatregel leverde talloze reacties op. Zoveel commotie om een stuiver per zak, wat is er aan de hand?

Volledig scherm
Het is voor veel inwoners even wennen dat tegenwoordig zoveel aandacht uitgaat naar milieumaatregelen, stelt Marcel Wissenburg, hoogleraar politieke theorie aan de Radboud Universiteit. Foto ter illustratie. © Getty

In veel gemeenten blijven zakken voor plastic afval gratis, waarom wil Nijmegen er geld voor?
Volgens de gemeente zit in de zakken een hoop afval wat daar niet in thuishoort, zoals hard plastic. Afvalverwerker DAR moet daarom veel afval opnieuw sorteren. Dat kost Nijmegen alleen al dit jaar zo’n 650.000 euro. Een forse kostenpost, aldus de gemeente. Om die kosten enigszins te dekken hoopt Nijmegen met de nieuwe maatregel jaarlijks zo’n 260.000 euro binnen te halen. 

In Nijmegen betalen inwoners overigens alléén afvalstoffenheffing bij de aanschaf van de groene en rode huisvuilzak of door gebruik te maken van een ondergrondse container. Daarin verschilt de stad van veel andere gemeenten: in Arnhem is de jaarlijkse afvalstoffenheffing bijvoorbeeld voor een éénpersoonshuishouden 181,68 euro per jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.