Volledig scherm
PREMIUM
In de Nijmeegse volkswijk Willemskwartier is woensdag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Tygo ten Dam (19). © Broer van den Boom/Bibi Dollekens-Urlings

Waarom een Nijmeegse volkswijk uitliep voor een laatste eerbetoon aan Tygo

NIJMEGEN - Honderden mensen namen deze week op indrukwekkende wijze afscheid van Nijmegenaar Tygo ten Dam, die op 19-jarige leeftijd overleed. Wat maakte hem zo geliefd?

Fakkels, ballonnen en vuurwerk. In de Nijmeegse volkswijk Willemskwartier is woensdag met een groots eerbetoon afscheid genomen van Tygo ten Dam (19)

Ook in Beuningen bezochten meer dan 750 mensen de uitvaart van Tygo, een jongeman van nog geen 35 kilo en 1.14 meter, die overleed aan de gevolgen van een stofwisselingsziekte. 

,,Dat we Tygo zo de buurt uit wilden rijden, hadden we jaren geleden al bedacht’’, zegt zijn stiefvader Pascal Dollekens. ,,Een mooi gebaar, zodat ook de mensen uit de buurt afscheid konden nemen.’’

Levenslust

Volledig scherm
Tygo ten Dam. © Bibi Dollekens-Urlings

Tygo stierf op nieuwjaarsdag aan de gevolgen van het Syndroom van Hurler. De stofwisselingsziekte, die vanaf de geboorte zijn geestelijke en lichamelijk ontwikkeling ondermijnde. Een beenmergtransplantatie in zijn 2de jaar, een dwarslaesie op zijn 14e waardoor hij in een rolstoel kwam.

Toch sloeg de ziekte geen gat in zijn levenslust. ,,Tygo heeft een zwaar leven gehad. Maar hij was Hakuna Matata’’, verwijst Dollekens naar het lied uit de Disneyfilm Lion King. Oftewel: geen zorgen.

,,Dat is wat wij van hem hebben geleerd. ‘Het komt goed, maak je niet druk.’ Hij is nooit chagrijnig geweest. Ondanks al die beperkingen door die ziekte. Hij stond altijd vrolijk op. ’s Ochtends om zeven uur was hij al aan het zingen en lachen.’’

Quote

Op 1 januari had hij alles meegemaakt, niets meer in het vooruit­zicht en heeft hij de strijd opgegeven. Op een datum die niemand zal vergeten

Pascal Dollekens
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.