Volledig scherm
PREMIUM
Still column Rob Jaspers © DG

Waarom het zo bijzonder is dat Dumoulin de Zevenheuvelen als dé fietsuitdaging promoot

ColumnEen van mijn eerste fietsuitdagingen was de Sint Pietersberg in Maastricht, net om de hoek van mijn geboorteplek. Hier speelde ik als 10-jarige de bergetappes van de Tour de France na. Enkele jaren geleden zag ik hier ook Tom Dumoulin, voor hem is de Sint Pietersberg eveneens geboortegrond. 

Rob Jaspers

Rob Jaspers, oud-journalist voor de Gelderlander, schrijft als bevlogen kenner en betrokken inwoner van Nijmegen over wat er speelt in zijn stad. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar.
Klik voor eerdere columns

Ongetwijfeld zal Dumoulin zich in zijn jeugd ook getest hebben op andere, nog stevigere Limburgse heuvels. Ik denk aan de Cauberg, Keurenberg en Gulpenerberg. Dumoulin stond ook enkele malen aan de start van de Amstel Gold Race, dé klimwedstrijd van het zuiden.

Bijzonder vind ik het daarom dat onze wielerheld sinds kort de Zevenheuvelen bij Berg en Dal als dé fietsuitdaging promoot.

Dumoulin heeft zich verbonden aan de actie van Zeven voor Leven waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen kanker. Zeven voor Leven is de Nederlandse evenknie van Alpe d’HuZes. In Berg en Dal gaan de deelnemers zondag zeven keer de Zevenheuvelenweg op. Ook de Oude Holleweg, een echte kuitenbijter, zit in het parcours.

Ruim 2.000 hoogtemeters liggen er te wachten op de deelnemers. De sponsorbijdragen gaan straks naar het Oncologiefonds van het RadboudUMC. Deze ‘klimactie’ moet een jaarlijks festijn worden met groeiende opbrengsten.

Deze fietsuitdaging voor het goede doel zet tegelijk de schijnwerpers op het heuvellandschap rond Nijmegen. De heuvels op de stuwwal moeten niet onderschat worden. Buiten Limburg vind je hier de zwaarste klimmen van ons land. Kijk maar eens op de site KlimbijNijmegen.com.

Hier tref je een geweldig overzicht van wel honderd  unieke beklimmingen in onze regio aan, inclusief die bij Kleef. Rob Duchateau zorgt dagelijks via Twitter voor nieuwe beschrijvingen van de heuvels, vaak ook met machtige beelden.

Onlangs heeft hij zelfs een heuvelgids gepresenteerd met vele verrassende ‘bergstraten’. Na lezing weet ik het nu zeker: onze stuwwal kan de concurrentie met Zuid-Limburg met gemak aan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.