Volledig scherm
Het eerder deze week bekladde 'Refugees Welcome' op de peiler van de Waalbrug is weer enigszins leesbaar gemaakt © Paul Rapp

Waarom laait de links-rechtse strijd om 'Refugees Welcome' zo hoog op in Nijmegen?

NIJMEGEN - Gaan nota bene de woorden die symbool staan voor tolerantie en verdraagzaamheid, leiden tot escalatie? Mondt de ruzie over het bekladden van de leus 'Refugees Welcome' uit tot een confrontatie tussen (extreem)rechtse activisten en linkse actievoerders in Nijmegen?  Of blijft het bij een verbaal gevecht?

Vast staat: de sfeer wordt grimmiger, de retoriek heviger. Sinds rechtse activisten begin deze week de bekende witte letters op de pijler van de Waalbrug besmeurden (en er 'fuck you' aan toevoegden), zijn de rapen gaar. Actiegroep Nijmegen tegen Racisme, voortgekomen uit de krakerswereld, wil de leus zondagmiddag  in ere herstellen tijdens een 'ludieke verf-actie voor iedereen die vluchtelingen een warm hart toedraagt'. Woensdag werd al een succesvolle, voorbereidende schoonmaakactie gehouden; de tekst is goeddeels weer zichtbaar.

Verstieren

Volledig scherm
© Paul Rapp

Maar men vreest dat extreemrechtse activisten de boel zondag komen verstieren. Men broedt op veiligheidsmaatregelen, zo wordt op Facebook gemeld. Ongevraagde hulp komt er mogelijk uit Duitsland. Ingewijden uit linkse kring stellen dat enkele anti-fascisten - deels eerder actief bij de G7-protesten in Hamburg - op eigen initiatief naar Nijmegen willen komen om de verfactie te steunen. Ook anti-fascisten uit de regio Kleef en Goch zouden zich roeren. 

Geen geweld

Vanuit rechtse hoek is, in ieder geval verbaal, de actiebereidheid evenzeer groot. Rechtse splintergroepen als Nijmegen Rechtsaf, het extremere RVF Landstorm en Stop Antifa zeggen zondagmiddag naar de Waalbrugpijler te komen. ,,Maar wij zullen zeker geen geweld gebruiken", voegde Michel van den Bergh (een pseudoniem) van Nijmegen Rechtsaf daar gisteren aan toe. Ook Stop Anfita meldt op Facebook 'geen geweld te gebruiken als er kinderen bij zijn'.
Grote vraag: waarom loopt deze kwestie plotseling zo hoog op? De bekladding van de woorden 'Refugees Welcome' heeft links en activistisch Nijmegen in haar ziel geraakt, zoveel is duidelijk. Het gaat hier om méér dan woorden, klinkt het alom. Het gaat om een symbool, misschien wel hét symbool, voor de tolerante en gastvrije stad die Nijmegen graag wil zijn.  

Moderne geschiedenis

,,Een stuk moderne geschiedenis", noemde Hendrik-Jan Derksen (in 2016 uitgeroepen tot Nijmegenaar van Jaar vanwege zijn betrokkenheid bij de vluchtelingenopvang in kamp Heumensoord) het deze week. ,,Met zóveel vrijwilligers hebben we toen de vluchtelingen hier in de stad opgevangen. Dat mogen we niet vergeten." GroenLinks-raadslid Cherelle de Leeuw opperde gisteren zelfs om de woorden 'Refugees Welcome' een beschermde status te geven: "Daarmee haal je het uit de sfeer van graffiti." 

Quote

Waar extreem­rechts een links bolwerk als Nijmegen vroeger aan zich voorbij liet gaan, wordt nu juist bewust de confronta­tie gezocht.

Willem Wagenaar , Onderzoeker

Voor rechts Nijmegen zijn die woorden, verrezen tijdens het kookpunt van het vluchtelingendebat (najaar 2015),  juist een doorn in het oog, stelt Van den Bergh van Nijmegen Rechtsaf. "Er bestaat namelijk ook een ánder Nijmegen. Het zijn de ruim 10.000 mensen die bij de Kamerverkiezingen op de PVV stemden, in stadsdelen als Dukenburg en Lindenholt." 

Extreem-rechts en extreem-links botsen overigens al wat langer Nijmegen. Vorig jaar oktober kwam het tot schermutselingen rondom een zwarte piet-discussie in krakerscafé De Klinker. In november lokte een demonstratie van Pegida een linkse tegendemonstratie uit. Onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting ontwaart een bewuste, nieuwe strategie: waar extreemrechts een links bolwerk als Nijmegen vroeger aan zich voorbij liet gaan, wordt nu juist bewust de confrontatie gezocht 'in het hol van de leeuw'. ,,Want dat geeft reuring."

Rechtse irritatie

Volgens Van den Bergh van Nijmegen Rechtsaf zit er bij rechts ook irritatie over het feit dat rechtse activisten door gemeente en politie harder aangepakt zouden worden dan linkse. Hij refereert aan de confrontatie bij De Klinker, toen rechtse betogers werden bekogeld met waterbommen en bloem. "In plaats dat de politie ingreep, zeiden ze: ga maar om de hoek staan." Toen Nijmegen Rechtsaf onlangs een actie hield tegen de geplande nieuwe moskee op het Jonkerbosplein, kwam de politie wél in actie: "We kregen twee bekeuringen, onder meer voor het plakken van een poster."

Wat 'rechts' ook mateloos stoort, volgens Van den Bergh, is dat Nijmegen tegen Racisme de actiebijeenkomst van komende zondag heeft omgedoopt tot een 'picknick' waarbij ook kinderen aanwezig mogen zijn. "Links zet in feite kinderen in bij een ideologische strijd."

Ingegrepen

Een woordvoerder de gemeente Nijmegen liet gisteren weten dat het stadhuis de situatie nauwlettend volgt. Bij ongeregeldheden wordt ingegrepen, ook het opnieuw beschilderen van de brugpijler zal niet worden getolereerd. "Wie het ook doet."

Mocht het opnieuw beschilderen van de leus 'Refugees Welcome' zondag tóch oogluikend worden toegestaan, dan zal ook Nijmegen Rechtsaf de schilderkwast ter hand nemen, meldt de splintergroep. "Dan gaan wij op een andere pijler onze eigen leus schrijven."

Schoonmaken

Paul Eigenhuijsen, fractievoorzitter van de kleine oppositiepartij VoorNijmegen.Nu, komt met een alternatief plan: ,,Als we toch met zijn allen gaan picknicken zondag bij de Waalbrug, waarom maken we dan niet meteen samen met de DAR de brug eens een keer goed schoon? De geplande overschilder-actie slaat nergens op en is niets minder dan vandalisme. Onbegrijpelijk dat GroenLinks, de grootste partij in Nijmegen, dat initiatief steunt."

Rijkswaterstaat meldt dat de gehele brug - dus inclusief pijler - sowieso grondig zal worden schoongemaakt tijdens de grote renovatie die dit najaar start.

Volledig scherm
Beeld van begin deze week: de deels onleesbaar gemaakte en besmeurde tekst, voorzien van 'fuck off'. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.