Volledig scherm
De wielklem © ANP

Wanbetaler verkeersboetes krijgt wielklem van politie in Nijmegen

NIJMEGEN - De politie in Nijmegen gaat met ingang van aankomende maandag wielklemmen inzetten als dwangmiddel bij structurele wanbetalers van verkeersboetes. De klem verdwijnt pas op het moment dat een schuld is voldaan of een betalingsregeling is getroffen.

Na overleg tussen de gemeente, de politie en het openbaar ministerie is besloten om in Nijmegen met deze pilot te starten. De politie benadrukt dat de klemmen alléén worden gebruikt voor autobezitters die een verkeersboete hebben openstaan en deze na diverse verzoeken en aanmaningen nog niet hebben voldaan. 

Uit gegevens van de politie blijkt dat zo’n 10 procent van de verkeersboetes niet binnen één jaar wordt voldaan. Dat moet anders, aldus justitie en politie.

De huidige praktijk is te omslachtig: als een agent toevallig constateert dat een bestuurder boetes heeft openstaan, kan deze aan de kant worden gezet. Gevolg: de bestuurder moet ter plekke de boete alsnog voldoen. Lukt dat niet, dan belt de politie de afsleepdienst en wordt de auto gestald. Dat kost te veel tijd en geld, aldus de politie.

Proef in Utrecht

Bij de nieuwe werkwijze krijgen automobilisten na plaatsing van de wielklem 48 uur de tijd om de openstaande boete alsnog te voldoen of een regeling te treffen. Gebeurt dat niet, dan zal de auto alsnog worden afgesleept. 

De politie hoopt op deze manier dat meer mensen overgaan tot het tijdig betalen van hun boetes. Bijkomend voordeel is dat het gebruik van wielklemmen goedkoper en efficiënter is dan de huidige praktijk.  

Afgelopen jaar liep in Utrecht ook al een dergelijke pilot: daar riskeerden hardnekkige wanbetalers na drie boetes een wielklem. In die stad was de proef een succes, de gemeenteraad wil dat de wielklem definitief terugkeer in het straatbeeld van Utrecht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.