Volledig scherm
© jeroen nissen

Wapenhandelaren uit Nijmegen en Malden moeten de cel in

ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft een 50-jarige Nijmegenaar veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor de handel in wapens en munitie. De rechters achten bewezen dat de man diep in de illegale vuurwapenhandel zat.

Een 47-jarige medeverdachte uit Malden kreeg 18 maanden cel opgelegd.  De straffen zijn met aftrek van het voorarrest. De mannen zitten nu een jaar vast.  De straffen zijn lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. De officier eiste respectievelijk 6 en 3,5 jaar gevangenisstraf. 

Lager

De straffen zijn lager omdat van de man uit Malden  niet kan worden vastgesteld dat hij stelselmatig in vuurwapens handelde. Van de Nijmegenaar kan dat wel worden gesteld, aldus de rechtbank dinsdagmiddag. Volgens de rechters heeft hij van het handelen in vuurwapens zijn beroep gemaakt. De man toont daarbij geen enkel normbesef over de gevaren die vuurwapens met zich mee brengen. ,,Zijn klanten plegen er ripdeals mee.”  

De Nijmegenaar had alleen oog voor zijn eigen belang. Het maakte hem volgens de rechtbank niet uit als iemand gewond raakte  of werd doodgeschoten, want hij was toch niet degene die de trekker overhaalde. 

Desondanks is ook zijn straf lager. De Nijmegenaar is niet de grote internationale wapenhandelaar zoals politie en het OM hem presenteerden. Zo acht de rechtbank niet bewezen dat de man vuurwapens uit het voormalige Joegoslavië naar Nederland liet smokkelen.  De man moet het geld dat hij met de wapens verdiende, 22.000 euro, aan de Nederlandse Staat terugbetalen. 

Schoonzoon

Een derde verdachte in de zaak, een 25-jarige Nijmegenaar, is dinsdagmiddag vrijgesproken van wapenhandel. Tegen hem ontbreekt overtuigend bewijs dat hij zijn samen met de 50-jarige Nijmegenaar, zijn schoonvader, volop in de wapenhandel zat. De jonge Nijmegenaar werd in januari 2018 tijdens een verkeerscontrole aangehouden met hennep, cash geld  en een doorgeladen vuurwapen op zak.  Hij kreeg daarvoor 338 dagen cel. De straf is gelijk aan de tijd die hij in voorarrest zat. De man is daarom recent al vrijgelaten. 

De drie verdachten waren niet bij de uitspraak aanwezig. Een vierde verdachte, een 63-jarige man uit Beuningen, is in december al veroordeeld tot een jaar cel. De man verkocht als sportschutter illegaal munitie. 

Infiltratie

De verdachten zelf ontkenden wapens aan criminelen te verkopen. De wapenbende werd geïnfiltreerd door de politie. Ook werden de verdachten afgeluisterd en heimelijk geschaduwd. De groep werd in februari 2018 opgerold door undercoveragenten in te zetten. Zij kochten voor in totaal 9.000 euro zes vuurwapens. De rechters vinden de proces-verbalen van de politie-infiltrant betrouwbaar. Juist omdat het rechercheteam de uitspraken die de 50-jarige Nijmegenaar deed zoveel mogelijk heeft gecheckt. Hoewel de Nijmegenaar tegenover de infiltrant zich als wapenhandelaar veel groter voordeed dan hij werkelijkheid was, acht de rechtbank bewezen dat hij in Nijmegen en regio volop in wapens handelde. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.