Volledig scherm
De zandstranden zijn in trek bij de nevengeul van Lent. Ook wordt er al geroeid. Maar Rijkswaterstaat blijft toch nog steeds vaag over wat mag en niet mag in dit rivierpark. © Eveline Van Elk

Wat kan en mag op de Spiegelwaal is nog steeds niet helder

NIJMEGEN - Acht kilometer extra zandstrand heeft de nevengeul de stad Nijmegen opgeleverd. Waar de Waaloevers altijd al in trek waren om te zonnen, biedt bijna 4,4 kilometer lange en 300 meter brede Spiegelwaal bij Lent de recreanten veel meer aan. Maar wat er nu wel en niet mag? Rijkswaterstaat is vooralsnog terughoudend. En dat leidt tot onbegrip in de stad. 

Roeien, kanoën, varen, zeilen , (kite)surfen, zwemmen: het is hier allemaal mogelijk. ,,Nergens anders in de regio is zoveel ruimte voor de watersport”, zegt Hans Platenburg, projectleider bij de Stichting Watersport Nijmegen, een bundeling van een zestal lokale en regionale watersportclubs.

Nijmegen aan zee

,,Het is bijna Nijmegen aan zee als je hier rondloopt”, zegt hij. Tegelijk wijst hij erop dat de stroming in de geul beperkt is, dus ideaal voor watersporters. Tussen de kribben bij de Waal zorgt die stroming, zeker als grote binnenvaartschepen voorbij komen, altijd voor gevaar. Zelfs als je alleen maar tot je knieën in het water staat, kun je hierdoor weggezogen worden. In de Spiegelwaal is het water juist rustig. ,,We zitten hier in de luwte van de scheepvaart.”

De uitgestrekte landtong tussen de Waal en de Spiegelwaal , maakt van het rivierpark Lent een waar speelparadijs. Hardlopers, wandelaars en fietsers duiken het gebied in. Op zonnige dagen liggen er aan de oevers honderden recreanten, vooral jongeren. Ze duiken massaal van de bruggen in het water.

Heldere regels

Maar mag zwemmen hier wel en wat mag er qua andere watersport? Niemand weet eigenlijk precies wat mogelijk is en mag in dit rivierpark. Vorig jaar werd nog door RWS geroepen: 2016 is een proefjaar, alles kan. Voor de zomer 2017 zouden heldere regels komen. Ze zijn echter nog steeds niet gepresenteerd. De geul van nog steeds onder de Waterwet en daarmee gelden voor de rustige geul dezelfde regels als voor de Rijn.

Aan dat laatste beginnen zich steeds meer partijen te ergeren. Voor de Nijmeegse GroenLinks-fractieleider Pepijn Boekhorst was het recent zelfs aanleiding te roepen ‘verlos ons van Rijkswaterstaat’. Niet alleen de onduidelijkheid over het gebruik van de geul zit hem dwars. Over wat kan en mag op de landtong en het eiland Veur-Lent is ook weinig bekend. Boekhorst smeekt  om helderheid en een soepele opstelling.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.