Wat moeten we met de tippelzone in Nijmegen?
6 vragenNIJMEGEN - Nijmegen worstelt met haar gereguleerde tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat. Sluiten? Of doorgaan en zelfs uitbreiden? De onderzoekers van Bureau Beke inventariseerde alle feiten en cijfers.
1. Hoeveel vrouwen werken er momenteel nog op de Nijmeegse tippelzone?
Er werken op dit moment 14 vrouwen op de tippelzone in en rond de loods aan de Nieuwe Marktstraat. Op een gemiddelde avond zijn er 6 vrouwen aanwezig. Daarnaast tippelen nog eens 10 dames illegaal in de stad. Met name ter hoogte van het Joris Ivensplein - vlakbij de tippelzone dus - en rondom daklozenopvang MFC aan de Van Schevichavenstraat.
Ooit waren er veel meer straatprostituees in Nijmegen actief: in 2007 gaf de gemeente Nijmegen aan liefst 42 prostituees een pasje om ‘officieel’ te kunnen tippelen op de zone. Daarvan zijn 20 sekswerkers inmiddels niet meer werkzaam op de tippelzone; 8 andere ex-tippelaarsters zijn vermoedelijk overleden.
2. Wat weten we van de vrouwen op de tippelzone?
De sekswerkers op de tippelzone zijn tussen de 34 en 59 jaar oud. Deels op leeftijd dus. Maar dat is niet vreemd: sinds 2007 zijn geen nieuwe straatprostituees toegelaten op de tippelzone. Feitelijk is er dus al jaren sprake van een uitsterfbeleid. Twee derde van de vrouwen woont zelfstandig, een derde verblijft in dag- nachtopvang MFC.
Drugsgebruik blijkt een groot probleem: van de 14 actieve straatprostituees op de tippelzone zijn er zeker 8 verslaafd aan harddrugs. Volgens Bureau Beke zijn slechts 4 dames volledig clean. Die wonen allen buiten Nijmegen. De 10 illegale straatprostituees - met leeftijden van 29 tot 62 jaar - zijn allemaal verslaafd aan harddrugs. De helft verblijft in het MFC. Van de overige 5 is geen woonplek bekend.
3. Waarom hebben we überhaupt een door de gemeente en hulpinstanties gefaciliteerde tippelzone in Nijmegen?
De huidige tippelzone in Nijmegen bestaat al sinds 2000. Illegale prostitutie zorgde destijds voor veel overlast. Dat moest anders, vond het stadsbestuur. Met één legale tippelzone hoopten zij beter zicht te houden op de problematiek rondom straatprostitutie en de overlast te beteugelen.
De Nijmeegse tippelzone, waar hulpverlening aanwezig is, geldt bovendien als een relatief veilige werkomgeving. De politie houdt een oogje in het zeil en er is een ‘huiskamer’. Daar kunnen de straatprostituees onder meer eten en drinken, condooms halen en drugsspuiten omruilen.
4. Waarom is er nu discussie over het voortbestaan van de tippelzone?
Straatprostitutie komt landelijk steeds minder voor. Nijmegen is - naast Arnhem, Groningen en Utrecht - de enige stad waar straatprostitutie nog is toegestaan. In veel steden zijn tippelzones de afgelopen jaren gesloten, constateert Bureau Beke. Het in stand houden van de tippelzone kost Nijmegen jaarlijks naar eigen zeggen 400.000 euro. Dat is nog los van kosten voor politie-inzet en hulpverlening. Een hoop geld voor een kleine groep actieve tippelaarsters, vindt burgemeester Hubert Bruls. Is doorgaan nog wel moreel en financieel verantwoord?
5. En, wat gaat er gebeuren?
Bureau Beke heeft vijf toekomstscenario’s geschetst. Doorgaan op de huidige voet (het uitsterfbeleid, scenario 1) lijkt voor geen van de betrokken partijen een optie. Het gaat zeer waarschijnlijk tussen twee nogal uiteenlopende scenario’s: stoppen (scenario 2) en doorgaan mét beperkte uitbreiding van het aantal vrouwen dat er mag werken (scenario 3). Zorginstanties IrisZorg, GGD en de politie zijn voor variant 3. Burgemeester Bruls neigt sterk naar 2: stoppen. Begin volgend jaar discussieert de gemeenteraad erover.
6. Wat vinden de vrouwen zelf?
De meesten willen dat de tippelzone openblijft. Ze voelen zich er veilig, vooral in de huiskamer. Ook stellen zij de aanwezige hulpverlening op prijs.
Daarmee is niet gezegd dat er geen problemen zijn op de tippelzone: regelmatig ontstaan onderlinge ruzies. Omdat het aantal klanten afneemt, is de strijd om een klant vaak groot, zeker voor de vrouwen die het geld nodig hebben om hun drugsverslaving te kunnen betalen.
Een andere oorzaak van de ruzies is dat sommige vrouwen een uitkering krijgen: dat wordt als oneerlijk ervaren door degene die die niet krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
PREMIUM
De meeste lampen gaan uit in de rosse buurt in Nijmegen
NIJMEGEN - Eén pand was al dicht, binnenkort sluiten nog eens twee raamprostitutiepanden in de kleine rosse buurt van Nijmegen. Ooit waren er zeventig sekskamers, straks nog maar veertien. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Uitsterfbeleid tippelzone 'schiet niet op', Nijmegen bekijkt andere opties
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen houdt een onderzoek naar de toekomst van de tippelzone. Dit moet uitmonden in een voorstel aan de gemeenteraad. Momenteel kent Nijmegen een uitsterfbeleid, maar dat schiet niet erg op. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
Politie en zorginstanties: sluit tippelzone in Nijmegen niet
NIJMEGEN - De politie, IrisZorg en GGD willen dat de Nijmeegse tippelzone openblijft en zelfs openstaat voor registratie van nieuwe straatprostituees. Dat laten zij desgevraagd weten aan de gemeente Nijmegen. Het stadsbestuur neigt heel voorzichtig naar een sluiting van de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat en wil daarover ‘een open gesprek’ met de gemeenteraad. -
PREMIUM30
Hond bijt hardloopster in natuurgebied de Leemkuil, baasjes zijn hun huisdier niet de baas: ‘Durf er niet meer te hardlopen’
BERG EN DAL/NIJMEGEN - Wat een gezellige ochtend hardlopen met haar man moest worden, eindigde voor de Nijmeegse Inge Mutsaers in een nare ervaring: bij het wandelgebied de Leemkuil werd ze door een hond in haar kuit gebeten. Het is tekenend voor de situatie in het grote natuurgebied, zegt ook buurtbewoner Els de Bakker. -
PREMIUM7
Dringen voor een plek bij de huisarts door patiëntenstops
NIJMEGEN/GROESBEEK - Wie in Dukenburg een huisarts zoekt, kan nergens terecht. Alle huisartsen in het Nijmeegse stadsdeel hebben een patiëntenstop. Ook in Nijmegen-Oost is bijna geen plek, en in Noord was het tot voor kort ook dringen. Dat blijkt uit een rondgang van deze krant.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPipo
Clemens Brulee
Nijmegencentrum
ATS
Henriette Haenen