Volledig scherm
De vlaggenparade tijdens de opening van de EuroGames in Barcelona in 2008. © EPA

Wat wil Nijmegen met EuroGames? Roze en toch voor iedereen?

NIJMEGEN - Het sportevenement EuroGames, dat in 2022 in Nijmegen wordt gehouden, richt zich specifiek op lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (lhbti). Maar dat wil niet zeggen dat heteroseksuelen niet welkom zijn. Iedereen mag meedoen, zegt de organisatie. En juist daarom dragen de EuroGames bij aan sociale inclusie, juicht wethouder Grete Visser.

Toch zit er volgens veel mensen wel degelijk een niet te missen stickertje met 'exclusief voor de lhbti-gemeenschap' op deze EuroGames. Het nieuws over het binnenhalen van het sportevenement levert op de website van De Gelderlander dan ook gefronste wenkbrauwen en irritatie op en de vraag in hoeverre de EuroGames bijdragen aan de emancipatie, acceptatie en integratie.

'Ik ben homo, maar ik zie totaal het nut niet in van dit evenement. Ik vind het eerder een belediging', schrijft ene Grooten. 'Juist door dit soort evenementen is het lastiger om uit de kast te komen. Net als de Gaypride dat doet. Er wordt een beeld geschetst alsof homo's zo horen te leven'.

De EuroGames zijn wél nodig, vindt Josefien. 'Omdat lhbti helaas nog niet normaal wordt gevonden door veel mensen. De geschiedenis leert dat het nodig is er daarom extra aandacht op te vestigen. Werkelijk acceptatie kost tijd', schrijft ze. Ook Brian Peters ziet de EuroGames als noodzakelijk: 'Hetero's en homoseksuelen horen samen te kunnen sporten. Jammer dat veel heteromannen daar anders over denken...', schrijft hij.

'Jammer dat veel homomannen daar anders over denken. Dat zou je net zo goed kunnen zeggen', reageert Anne. 'Mijn ervaring is dat samen sporten nooit voor problemen zorgt. Stop eens met iedereen in een hokje te doen. Daar wordt samen leven leuker door. Dit evenement is een stap terug.’

Dragen de EuroGames ertoe bij dat lhbti-sporters er meer bij horen, of leidt zo'n evenement eerder tot een grotere afstand?

Arianne de Bruin, lid van de initiatiefgroep Eurogames 2022 Nijmegen:

,,Die vraag krijg ik vaker, of je met een apart sportevenement sociale inclusie bereikt. Het is een én-én-verhaal, denk ik. Vaak probeer je als lid van de homogemeenschap aansluiting te zoeken bij een activiteit die georganiseerd is door de heterogemeenschap. Bij de EuroGames is dat andersom. Omgekeerde inclusie, zeg maar. Zichtbaarheid is heel belangrijk. De acceptatie van de homogemeenschap bij Nijmeegse sportclubs is wisselend. Ik zit op vrouwenvoetbal, dat is een beetje een ander verhaal, maar ik ken clubs waar ik mijn vriendin niet zou durven kussen. Overigens zijn we door grote Nijmeegse clubs, Orion en Union, geholpen om de EuroGames naar Nijmegen te krijgen.”

Quirijn Lokker, GroenLinksraadslid en lhbti+-activist:

,,De EuroGames zijn goed voor het imago van Nijmegen als regenboogstad. Zo lang je nog geen spelers in het betaald voetbal kunt opnoemen die uit de kast zijn, is dit soort evenementen gewoon nog nodig. Professionele sporters die wel uit de kast komen, zoals twee atleten op de vorige Olympische Spelen, doen dat pas als ze heel succesvol zijn.”

Paul Eigenhuijsen, raadslid VoorNijmegen.nu:

,,Of de EuroGames de sociale inclusie bevorderen? Totaal niet, zou ik zeggen. Ga maar na: je zet een groep helemaal apart. We hebben toch ook geen aparte spelen voor bouwvakkers? Of weet ik veel welke andere groep. Ik ben er ook helemaal niet voor dat dit feestje 211.000 euro gemeenschapsgeld moet kosten. Ik zou zeggen: doe maar gewoon lekker mee met de rest.”

Sander Ederveen, oprichter en coördinator van stichting Roze Woensdag:

,,De zichtbaarheid, ook op het sportveld, is belangrijk. Zo lang er nog van die religieuze fanatici op straat rondlopen die bijna op een VS-achtige manier van zich laten horen en actievoeren. De EuroGames en Roze Woensdag, daarmee laat Nijmegen zich zien. De ondertitel van Roze Woensdag tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is: het feest van iedereen. Bezoekers uit Rusland nemen dat mee naar huis.”

Ap Willems, voorzitter van belangenorganisatie COC Regio Nijmegen:

,,We zijn hartstikke blij met de EuroGames. Ja, het is eigenlijk bezopen dat er een apart sportevenement nodig is. Ik was laatst ergens uitgenodigd om te spreken over het COC en toen werd me gevraagd naar ons doel. Nou, het is doel is om onszelf uiteindelijk op te kunnen heffen. Maar zover is het helaas nog lang niet, zeker niet in de sport. Om volledig gezien te worden als gelijkwaardig, moeten we zichtbaar zijn. Het COC wil zeker helpen met de EuroGames. We bespreken nog hoe we dat gaan doen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.