Volledig scherm
Laag water in de Waal bij Lent. © Gerard Verschooten

Waterpeil in rivieren gaat komende dagen fors stijgen

LOBITH - Het water in de Rijn gaat de komende week flink stijgen. De verwachting is dat het water deze dagen bij Lobith al zeker een meter zal zijn gestegen ten opzichte van vorige week. In de loop naar het weekend zal dat met nog ongeveer een meter door stijgen. 

Dat is goed nieuws voor de binnenvaart, die al maanden zucht onder de relatief lage waterstand als gevolg van aanhoudende droogte. Schippers zullen weer meer goederen kunnen laden.

In de komende week zal de hoeveelheid water die per seconde passeert verdubbelen, verwacht de website waterpeilen.nl van 750 kubieke meter nu naar ongeveer 1.500. Reden is regen die over het stroomgebied van de Rijn trekt. In navolging van deze rivier stijgt naar verwachting ook het waterpeil in de Waal, Nederrijn en IJssel.

Ook het water in de Maas stijgt door regenval in de Ardennen. Als het daar de komende week blijft regenen zet die stijging door.

Of het water blijft stijgen hangt er vanaf of er regen blijft vallen. Is het binnenkort weer voor een langere periode droog, dan kan het waterpeil ook weer zakken.

Volledig scherm
Het aantal kubieke meter per seconde dat de komende dagen Lobith passeert. © Rijkswaterstaat
Volledig scherm
Het waterpeil bij Lobith de afgelopen en de komende dagen. © Rijkswaterstaat
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.