Volledig scherm
Dode kuifeenden worden geruimd op een strandje bij Monnickendam © ANP

'We zijn nog nooit zo alert geweest op de vogelgriep als nu'

NIJMEGEN - Hij houdt z’n hart vast, LTO-voorzitter Eric Hubers. De vogelgriep die nu heerst, heeft nog geen Nederlands pluimveebedrijf getroffen, maar ‘buiten vallen ze met bosjes’. Dat er nog geen Nederlandse kippen ziek zijn geworden, komt volgens Hubers door het adequate optreden van de Nederlandse overheid.

Begin deze week scherpte staatssecretaris Van Dam de maatregelen rondom pluimveebedrijven aan. Stallen mogen niet meer door buitenstaanders worden bezocht, kinderboerderijen en dierentuinen moeten contact van bezoekers met vogels voorkomen en sierpluimvee en watervogels mogen tijdelijk niet meer tentoon worden gesteld.

Maatregelen
Hubers kan die extra maatregelen alleen maar toejuichen. „De nieuwe regels gaan best ver, maar dit is wat we moeten doen om te voorkomen dat kippen besmet raken.” De LTO-voorzitter merkt dat pluimveehouders bezorgd zijn, en dat ze meer dan ooit bereid zijn extra maatregelen te treffen. „De bedrijven komen zelf met voorstellen om protocollen aan te scherpen”, zegt Hubers. „De griep is erg besmettelijk, maar we zijn nog nooit zo alert geweest als nu. Dat bleek al uit het feit dat de ophokplicht zo snel werd ingesteld.”

Matten
In Lichtenvoorde staat voor komend weekend een vogelshow gepland, die gaat vooralsnog door. Volgens een deelnemende kweker worden er wel maatregelen getroffen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals desinfecterende matten. De organisatie van een driedaagse kleindierenbeurs in Veenendaal, die donderdag van start gaat, heeft besloten vogels helemaal te weren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.