Volledig scherm
Het logo van de Ragweek Nijmegen.

Week 15: Melanie Wesdorp

Melanie Wesdorp is secretaris van Stichting Ragweek Nijmegen. Daarnaast ben zij tweedejaars psychologiestudente aan de Radboud Universiteit. Zij sport graag en houdt van films kijken, lezen en vooral veel op stap gaan. Zij wordt deze week twintig en zal ook hier uitgebreid verslag van doen in deze daglog. Zie ook de Ragweekwebsite.

Vrijdag 17 april

Je hebt van die mensen die voor dag en dauw voor je klaar staan. Die je altijd steunen, door dik en door dun, in goede en in slechte tijden. Ik heb zo’n vriendin en ondanks dat we elkaar niet zo vaak zien, zij studeert in Gent en ik in Nijmegen, staat ze altijd voor mij klaar.

Zo ook de afgelopen 2 dagen. Vanwege een of andere vage feestdag in Belgie had ze vakantie en ze besloot om dat te vieren in Nijmegen. En wat is nou leuker dan vakantie tijdens de Ragweek?! Ze rent, vliegt en sprint al 2 dagen achter mij aan en blijft maar zeggen dat ze het leuk vind en niet erg vind om maar 4 uur te slapen per nacht om met programmaboekjes ze slepen en mensen aan te spreken. Ze zorgt dat ik op tijd eet. Dat ik genoeg water drink en ze weet precies wanneer ik een knuffel nodig heb.

Maar vandaag is ze weer naar huis. Mijn steun in de strijd is terug naar Belgie en nu ga ik samen met mijn nieuwe vrienden van het bestuur het weekend in. Ondanks dat er niet veel op het programma staat is er geen tijd om eens lekker te luieren. Zaterdag gaan we flessen ophalen bij de grote studentencomplexen. Aangezien de gemiddelde student te lui is om die in te leveren hopen we daar veel geld op te halen. Zondagochtend zitten wij in de studentenkerk en zondagavond wordt waarschijnlijk de leukste avond van de hele week. We hebben oud hollandse spelletjes, karaoke, het voltallige bestuur en onze ouders. Want ondanks dat we allemaal heel zelfstandig, wijs en volwassen zijn, is het toch fijn om pappa en mamma weer even bij je te hebben.

Donderdag 16 april


Na 3 uurtjes slapen werd ik wakker na een nachtmerrie over broodjes knakworst. Na een lange nacht op het openingsfeest (om half 6 lag ik in mijn bedje) ging alweer vroeg de wekker. De tweede dag van de Ragweek is begonnen.


Na een ijskoude douche bij kaarslicht - de stroom was uitgevallen - haastte ik me naar de universiteit om de laatste zaken voor die dag door te spreken. Ik heb het idee dat dingen wel al iets soepeler gaan dan de eerste dag. We weten welke activiteiten elke dag zijn en waar we allemaal langs moeten. We weten ook iets beter hoeveel tijd alles kost waardoor de planning nu iets soepeler wordt en er iets minder stress is.


Het was mooi weer en daarom ging de ijsjesverkoop dan ook als een speer. Tegenover de ijsjesverkoop kon je een soort speer te hand nemen en ten strijde gaan door middel van een spelletje schermen.


Om het feest helemaal compleet te maken kon je al schermend op de foto wat een paar prachtige kiekjes heeft opgeleverd. Naast mooie plaatjes heeft het ook heel wat geld opgeleverd.


We krijgen langzaam aan zicht in de inkomsten en het begint al ergens op te lijken, maar hoe langer we erover nadenken hoe verder de 10.000 euro lijkt. Hoe gaan we dat in godsnaam halen?


We houden moed. We zijn moe, we willen slapen, maar we willen ook die 10.000 euro halen. Dus hijsen we onszelf overeind, beladen ons met tassen, en trekken we ten strijde.


Vanavond gaan we uitgaand Nijmegen verblijden met onze aanwezigheid in de molenstraat waar overal 1 euro entree wordt gevraagd. Nu maar hopen dat veel mensen denken, de tentamens zijn voorbij, even een drankje en een dansje doen voor het goede doel!



Woensdag 15 april


Vandaag is het dan echt begonnen. Ik wist dat toen ik vanochtend uit mijn bed stapte dat het nu echt Ragweek was. Heel even had ik nog de hoop dat, zolang ik in mijn bed bleef liggen, alles gewoon weer voorbij zou gaan. Toen kreeg ik een sms'je van onze voorzitster: 'We gaan maximaal! Yes! Tot straks, schatten!', en ik had er weer zin in.


De hele dag vliegt mijn humeur van pieken naar dalen en weer terug. Het ene moment denk ik: 'Ja, we gaan ervoor!', zoals tijdens de officiele opening. En het andere moment denk ik: 'Waar ben ik in godsnaam aan begonnen', zoals de uren voor de opening, waarin heel de universiteit van promotiemateriaal moest worden voorzien. Alle gasten worden opgewacht. De refter moest worden versierd enzovoorts, enzovoorts.


Het is gelukkig heel mooi weer want ik heb al wat kilometers afgelegd en wat spullen gesjouwd. Zo trokken we nogal bekijks toen we de benodigdheden voor de broodjes knakworst voor het openingsfeest met JFV en Ali B gingen halen. We hadden zelf ook niet verwacht om met 3 winkelkarretjes vol met knakworsten en broodjes door de stad te rijden.


Tot nu toe gaat alles goed, we hebben nog niet al te grote problemen gehad en er is nu al flink wat geld opgehaald. De ijsjes van hydrofiel, de zwemvereniging, waren uitverkocht, de paashazen van homunculus hebben veel paaseitjes verkocht en ook de tosti’s en broodjes verkoop werd goed bezocht. Als de Ragweek in dit tempo doorgaat is de week voorbij voor ik er erg in heb en is die 10.000 euro binnen no time gehaald.



Dinsdag 14 april


Fluitende vogels en rinkelende telefoons zorgden ervoor dat ik vanochtend vrolijk opstond. Het mooie weer verbeterde mijn humeur nog meer, en toen ik alle lieve sms'jes las, was mijn dag helemaal goed. Ik ben jarig! Vandaag zijn mijn tienerjaren voorbij en word ik 20. Al weken vind ik 20 heel oud klinken, maar vandaag klinkt het volwassen en verstandig en past het bij mij.


Na een interessant college zijn de laatste voorbereidingen voor de Ragweek nu echt gedaan. De laatste flyers zijn verdeeld, alle het promomateriaal van de goede doelen is binnen en alle activiteiten zijn geregeld. We kunnen nu bijna niets meer doen om de Ragweek nog beter voor te bereiden.


Het enige wat we nu nog wel kunnen doen is zorgen dat we zelf ontspannen, uitgerust en stressloos zijn. Daarom heb ik besloten om deze avond alleen maar leuke dingen te doen. Ik ben tenslotte jarig, en als je jarig bent ben je de baas en doe je alleen de dingen waar je zin in hebt.


Daarom laat ik een bestuursgenootje voor mij koken. Ga ik gewoon naar mijn Spaanse cursus en ga ik daarna lekker languit alle Net 5-programma’s kijken die ik de afgelopen weken heb moeten missen. Net 5 en de maandvoorraad chocolade die ik voor mijn verjaardag heb gekregen zullen er wel voor zorgen dat ik morgen helemaal ontspannen en stressvrij aan de Ragweek kan beginnen.



Maandag 13 april


“Vrolijk Pasen!”


Dat was nou niet echt het eerste wat in mij opkwam toen vanochtend om half 7 de wekker ging. (Het grote nadeel van vakantiewerk bij een bakker is dat je op 2e paasdag om half 8 moet werken. Het grote voordeel is echter dat ik als bedankje de laatste paasei bonbons heb gehad.)


Ook vannacht heb ik weer gedroomd over de Ragweek. Zoals ik de afgelopen maand elke nacht doe. Activiteiten lopen in de soep. Mensen komen niet opdagen bij de salsa-avond en de vastenactie wordt getroffen door een superstorm.


In september zijn we met z’n vijven begonnen met het organiseren van de Ragweek. Elke maandagavond werd er stipt om 6 uur verzameld en minder stipt om half 8 begon de vergadering. Ziel en zaligheid hebben we in deze week gestopt en we hebben lief en leed met elkaar gedeeld.


Aan het begin van het jaar kregen we van andere besturen vaak de vraag: “wat doen jullie eigenlijk het hele jaar?” Daar konden we niet zo een, twee, drie een antwoord op geven maar ik zal het toch kort even uitleggen.


Het belangrijkste was het kiezen van een week: 15 t/m 22 april en het kiezen van2 goede doelen: Stichting Leergeld Nijmegen en Stichting Let kids smile. Toen kwam het moeilijkste deel van onze taken. Verenigingen benaderen, inspireren en overtuigen dat ze mee meoten doen aan de Ragweek en zorgen dat ze met een spetterende activiteit komen die veel geld gaat opbrengen.


Na maanden voorbereiding, geploeter maar ook heel veel lol kan ik u mededelen: het is gelukt! Het programma is rond. De planning is af. Alles is geregeld. Woensdag kan de Ragweek eindelijk gaan beginnen! Maar eerst nog mijn 20e verjaardag morgen. Dat wordt weer een drukke dag!

Volledig scherm
Het bestuur van de Stichting Ragweek Nijmegen.
Volledig scherm
Melanie Wesdorp, secretaris van de Stichting Ragweek Nijmegen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.