Weer drie auto’s in Nijmegen uitgebrand, nu in Hatert

videoNIJMEGEN - In de Nijmeegse wijk Hatert zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag drie auto's in de hens gegaan. Volgens eigenaar Frans Dillesen gaat het bij zijn twee auto's in de Topaasstraat gegarandeerd om brandstichting. 

Volledig scherm
De uitgebrande Ford Fiësta en de deels uitgebrande 41 jaar oude Ford Granada in de Nijmeegse Topaasstraat. © gelderlander

,,Er is brandstof in het ventilatierooster gegooid. Bij mijn Ford Granada was de brandweer er nog redelijk op tijd bij, mijn Ford Fiësta is volledig uitgebrand.” 

De derde auto moest een paar straten verderop, in de Nijmeegse Smaragdstraat, worden geblust door de brandweer. De laatste maanden was vooral stadsdeel Dukenburg doelwit voor autobranden. ,,Weezenhof, Meijhorst, Zwanenveld, Leuvensbroek en nu wij weer in Hatert. Het houdt maar niet op”, zegt Dillesen boos. 

41-jarige Ford Granada 

Dillesen hoopt zijn 41 jaar oude Ford Granada nog te kunnen redden van het autokerkhof. ,,De Fiësta is total loss, de Granada kan ik misschien weer opknappen. Maar jammer is dit wel. Ik had er net nieuwe motoronderdelen in zitten. Hij verbruikte nauwelijks nog olie en liep als een tierelier. Nu kan ik van voor af aan beginnen.” 

Hij lag in bed toen hij om 02.15 uur naast zijn woning de zwaailichten zag van de brandweerauto. ,,Ik hoorde eerder wel een klap, maar weet niet of dit van de brandstichting is geweest.” Hij zegt geen vijanden te hebben. ,,Ik ben een willekeurig doelwit, pure pech.” 

De politie heeft inmiddels een buurtonderzoek gedaan en zal in de loop van deze week terugkomen voor verder sporenonderzoek. Een woordvoerster: ,,Of sprake is van brandstichting, kan ik niet bevestigen. Dat zal moeten blijken uit verder onderzoek.”

Minstens 30 autobranden

Quote

Het lijkt erop dat de doelwitten volstrekt willekeu­rig zijn gekozen.

Politie woordvoerder

Onlangs was het ook al raak met een autobrand in de Weezenhof 61e straat. Sinds oktober zijn er minstens 30 auto's in Nijmegen uitgebrand waarbij de politie een vermoeden heeft van brandstichting. 

In de Nijmeegse gemeenteraad hebben onder meer VVD en Stadspartij DNF hierover hun zorgen geuit. Dat gebeurde, nadat onder meer in de wijk Heseveld in één nacht zeven auto's in de as werden gelegd. Bewoners in de Nijmeegse wijk Zwanenveld vroegen vorige week nog om camerabewaking, betere straatverlichting en meer toezicht, nadat hier ter hoogte van de vijftiende straat vier auto’s in brand vlogen. 

De politie heeft vooralsnog geen daders in het vizier. Volgens een woordvoerder is er geen pijl te trekken op waar in de stad eventuele daders toeslaan. ,,Het lijkt erop dat de doelwitten volstrekt willekeurig zijn gekozen”, aldus de politie. 

Speld in hooiberg

De Nijmeegse burgemeester Bruls noemt de reeks autobranden zorgwekkend. ,,Maar het is zoeken naar een speld in hooiberg. De politie is extra attent op verdachte situaties. Ook zetten we extra analysecapaciteit in om eventuele patronen te ontdekken.”

Het plaatsen van camera’s heeft volgens Bruls weinig zin. Eerder deze week zei hij: ,,Dat is alleen nuttig als de branden in een beperkt gebied plaatsvinden. De verspreiding van de branden is nu zo divers dat het niet mogelijk is om effectief camera’s te kunnen plaatsen.”

Landelijke trend

Niet alleen Nijmegen ziet meer autobranden, het is een landelijke trend. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het aantal autobranden landelijk de afgelopen vijf jaar met minstens 45 procent gestegen. 

Bij het buurtonderzoek zaterdagochtend in de Nijmeegse wijk Hatert lieten de politieagenten weten dat de bewoners in deze wijk de komende tijd gerust kunnen zijn. ,,De agent zei dat brandstichters niet snel terugkeren naar een plek waar ze eerder actief zijn geweest. Maar je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker”, aldus een buurtbewoonster.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.