Volledig scherm
Een bijzondere kralenketting opgegraven in het Lentse grafveld van de Merovingers. © Bureau Archeologie gemeente Nijmegen

Weer Merovingische graven uit 5e eeuw gevonden in Lent

LENT - Nijmeegse archeologen hebben de afgelopen weken in de uitbreidingswijken van Lent ​opnieuw bijzondere grafvondsten gedaan uit de 5e eeuw. Het gaat om graven van Merovingers, vroege middeleeuwers die na de Romeinse tijd vanuit het zuiden door Europa trokken en ook in Lent landden.

Archeoloog Femke de Roode is vooral verrast door de unieke kralen en kettingen die bij de skeletten zijn gevonden. "Het vakmanschap straalt er vanaf. Het was soms ontroerend om te zien, al die kammetjes en mesjes en kralen bij die resten van mannen, vrouwen en kinderen.”

Opgravingen stilgehouden
De archeologen hebben de opgravingen stilgehouden vanwege de angst voor schatgravers. Bij de Aragonstraat zijn uiteindelijk 5 graven en enkele urnen met verbrand skeletmateriaal gevonden.

Eerdere gevonden graven
Het bijzondere is dat in Lent al diverse malen Merovingische graven zijn gevonden, voor het eerst in 1971 bij de Azaleastraat en daarna in 1975 bij de Hortensiastraat. In 2006 werd bij de Steltsestraat een zwaardschede gevonden uit de 5e eeuw versierd met goud.

Nijmegen in 5e eeuw volop bewoond
In 2011 voerde Nijmegen in het Lentseveld grootschalig onderzoek uit naar een Merovingisch grafveld. De nieuwe vondsten sluiten hierbij aan. Grafvelden uit die eeuw zijn schaars in Nederland. Na de onderzoeken in 2011 concludeerden archeologen al dat deze vondsten bevestigen dat Nijmegen en omgeving ook na de Romeinse tijd volop bewoond moet zijn geweest. Daarover bestond in de vorige eeuw nog onzekerheid.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.