Volledig scherm
Een mini-autoloze zondag was er vorig jaar: picknick midden op de Waalbrug. © DG

Weinig animo voor autoloze zondag in Nijmegen

NIJMEGEN - Er is in ‘green capital’ Nijmegen weinig animo voor een autoloze zondag. Zo’n speciale dag per jaar werd vorige week gelanceerd door de Haagse fracties van GroenLinks en ChristenUnie. ,,Het lost geen enkel probleem op en het brengt vooral veel mensen in de problemen”, aldus fractievoorzitter Hans van Hooft van coalitiepartij SP.

Hij is niet de enige die de autoloze zondag niet ziet zitten. Ook de andere twee coalitiegenoten D66 en GroenLinks denken dat een ouderwets verbod op autoverkeer, zoals in de jaren zeventig tijdens de oliecrisis, niet werkt in Nijmegen. ,,Zo’n autoloze zondag kan symbolisch wel iets betekenen en inspireren”, volgens raadslid Quirijn Lokker van GroenLinks. 

,,Wat kan je allemaal doen met de ruimte in de stad als er geen auto's zijn? Maar dan moet er ook wel een activiteit zijn in een straat of een wijk, een lege straat om het leeg te laten, lijkt me onnodig.  Wel zouden we de inwoners kunnen vragen juist die ene dag in het jaar de auto te laten staan en de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken.”

D66 zou het niet bedacht hebben

Fractievoorzitter Tobias van Elferen van coalitiegenoot is nog minder enthousiast over het plan voor een autoloze zondag. ,,Ik ben een fan van dingen die werken, dus zoek ik ook liever structurele oplossingen. Ik ga er niet voor liggen, maar ik zou het zelf niet bedacht hebben.”

Kamerleden Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Suzanne Kröger van GroenLinks willen het voor gemeenten makkelijker maken een autoloze zondag te organiseren. Nederlandse plaatsen kunnen dan aansluiten op zo’n autoloze dag die al jaarlijks eind september wordt gehouden in België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. 

Picknick op Waalbrug

Nijmegen deed vorig jaar al een beetje mee in het Green Capital-jaar met een picknick op de Waalbrug. Verder is er al jaarlijks een Nationale Buitenspeeldag voor de zomer waaraan straten mee kunnen doen. De gemeente zorgt dan voor wegafzettingen. 

Voorlopig reageert in Nijmegen alleen de Partij voor de Dieren enthousiast. ,,Een vaste autoloze zondag in het jaar, als bewustwording, lijkt ons een uitstekend idee. We wachten op een initiatief van GroenLinks, want die partij heeft het idee immers gelanceerd.” 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.