De Titus Brandsmastraat in Nijmegen.
Volledig scherm
De Titus Brandsmastraat in Nijmegen. © DG

Welke Nijmeegse verzetsmensen verdienen een eigen straatnaam?

NIJMEGEN - Nijmegen-Noord krijgt definitief een wijk met straatnamen van verzetsmensen. Een commissie van vier historici presenteert half december een lijst met helden en roept inwoners op om namen aan te dragen.

Journalist Rob Jaspers lanceerde het plan voor een ‘verzetswijk’ eerder dit jaar in de gemeenteraad. De raad steunt het plan en inmiddels is de adviescommissie ‘Het Nijmeegs Verzet Zichtbaar maken’ opgetuigd. Die inventariseert nu welke verzetsmensen in aanmerking komen om een straat of locatie naar zich vernoemd te krijgen en roept inwoners op om mee te denken.

De commissie bestaat uit Lennert Savenije en Joost Rosendaal van Radboud Universiteit, Henk Termeer (Werkgroep Oorlogsdoden, 4 en 5 mei comité Nijmegen, Numaga) en auteur Anneke Nolet die schreef over vrouwen in het Nijmeegs verzet. 

Jaspers noemde het tijdens het raadsdebat een gemis dat het Nijmeegse verzet in brede zin niet in de straatnamen terug te vinden is. In Nijmegen-Oost zijn wel enkele straten vernoemd naar de leden van de bekende politieverzetsgroep en er is bijvoorbeeld een Titus Brandsmastraat, vernoemd naar de pater die zich onder meer inzette voor de Joodse gemeenschap en de persvrijheid. Maar mensen als Jan van Hoof worden nog niet op deze manier herdacht.

Suggesties kunnen tot 31 oktober worden ingestuurd aan adviescommissiezichtbaarverzet@nijmegen.nl. 

  1. Keiharde kritiek op corona-aanpak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’
    PREMIUM
    interview

    Keiharde kritiek op corona-aan­pak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’

    NIJMEGEN - Gezondheidsminister Hugo de Jonge beticht hij van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’, virologen van ‘onbescheidenheid’. ,,Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld. Alsof dat het enige is dat er toe doet.’’ Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, zijn ouderen, en met de jongere generaties.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.