Volledig scherm
Schets van de moskee die in Nijmegen moet verrijzen aan de Neerbosscheweg. © m3-architekten, Stuttgart

Welstandscommissie enthousiast over uiterlijk van toekomstige Nijmeegse moskee

NIJMEGEN - ‘Aangenaam verrast met het buitenterrein en de bouw’. De Nijmeegse Commissie Beeldkwaliteit is enthousiast over het uiterlijk van de toekomstige moskee aan de Neerbosscheweg. 

Deze welstandscommisie heeft ook enkele kanttekeningen: de twee minaretten zouden wat ovaler of rechthoekiger kunnen zijn, zodat ze wat beter aansluiten op de rest van de moskee. En de entree zou iets gedraaid moeten worden in de richting van Station Goffert. Dat is uitnodigender. 

Maar over het algemeen zijn de deskundigen zeer tevreden over de aanpassingen in het nieuwste schetsontwerp. ‘De moskee heeft een hedendaagse architectonische uitstraling gekregen terwijl de herkenbaarheid van een moskee gewaarborgd blijft’, aldus het rapport. Ook de losstaande minaretten worden positief beoordeeld, al zouden de vormen dus iets aangepast moeten worden. De speciale parkeerplaatsen voor de bezoekers van de moskee zijn afgeschermd met groene hagen, de poorten naar het terrein zijn weggewerkt in dat groen.

Twijfels

De Commissie Beeldkwaliteit heeft ook enkele twijfels. Hoe groot wordt de moskee in relatie tot het nabije Station Goffert en Fifty-Two-Degrees? Welke materialen en welke kleuren worden er precies gebruikt? Het ontwerp is van architectenbureau m-3 in Stutgart, dat naast moskeeën in Duitsland en Qatar ook woonhuizen en bedrijfsgebouwen ontwerpt. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.