Volledig scherm
Gynaecologe Didi Braat is beschermvrouwe van Wereldlichtjesdag in Nijmegen. © Paul Rapp

Wereldlichtjesdag: 'Het verlies van een kind is zó heftig, dat vergeet je nooit’

NIJMEGEN - Wereldlichtjesdag, komende zondag in de Stevenskerk, gaat over álle kinderen van alle leeftijden. Het is 'een moment om samen, midden in het leven, licht te maken voor kinderen die worden gemist', geeft de Nijmeegse organisatie aan. Didi Braat, gynaecologe van het Radboudumc, heeft zich als beschermvrouwe verbonden aan de stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen. 

Didi Braat kent de herdenking van overleden kinderen uit haar eigen ziekenhuis. ,,Het is zó heftig. Het verlies van een kind, dat vergeet je nooit. Het kan mensen zó bezighouden, ook jaren later. Het verdriet gaat nooit weg en het is belangrijk om het niet weg te stoppen. Het kan helpen om één keer per jaar dat verdriet te delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt", zegt ze. 

,,Je kunt daar kracht uit putten om door te gaan. En Wereldlichtjesdag spreekt aan, het idee dat over de hele wereld die dag, zondag 8 december, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Dat kan ook in Nijmegen. Er komen elk jaar steeds meer mensen naar Wereldlichtjesdag in de Stevenskerk."

Veel steun

Vorig jaar was ze er voor het eerst bij. ,,De sfeer in de kerk, de lichtjes, de mensen die het verdriet met elkaar delen, sommigen zijn alleen, maar er zijn ook hele families. Zij vinden hier veel steun en komen daarom elk jaar terug."

Ze kan zich voorstellen dat mensen aarzelen: 'Durf ik dat, naar Wereldlichtjesdag gaan?' Misschien is het eng. Daarom zou Didi Braat tegen iedereen die een kind verloor willen zeggen: ,,Probeer het een keer, het zal je misschien kunnen helpen. En het zijn niet alleen maar huilende mensen. Het is vooral ontroerend."

In het Radboudumc is er elk jaar ook een herdenkingsbijeenkomst voor alle kinderen die in het ziekenhuis zijn overleden. De gynaecologe heeft gezien en ervaren hoe dat een steun kan zijn voor de ouders met hun onbeschrijflijke verdriet, soms patiënten van haar. In 2009 is de afdeling Neonatologie gestart met een herdenkingsbijeenkomst voor ouders die hun kind verloren waren.

Wie komende zondag een kaars wil branden voor een overleden kind, is welkom. Graag vooraf aanmelden via wereldlichtjesdagnijmegen.nl of via 06-150 508 78.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.