Volledig scherm
Verkeer op de Waalbrug. © Bert Beelen

Werk aan Waalbrug in avond en nacht: bijna 3 weken hinder

NIJMEGEN - Verkeer over de Waalbrug kan de komende weken in de nachtelijke uren maar over één rijbaan Nijmegen in én uit rijden. De afsluiting van wegdelen heeft alles te maken met voorbereidende werkzaamheden in de aanloop naar de grote renovatie van de Waalbrug. 

Wegwerkers gaan hier van 21.00 uur 's avonds tot 's ochtends 06.00 uur aan de slag. De klus gaat tweeënhalve week duren, vanaf vanavond tot en met 26 februari.

Die voorbereidende werkzaamheden bestaan uit het aanpassen van de busbaan, zodat automobilisten tijdens de renovatie over de busbaan kunnen rijden. Ook komt er een doorsteek naar het huidige fietspad staduitwaarts. Tijdens de renovatie rijden automobilisten over dit fietspad. 

Steigerbouwers

Volledig scherm
Het bord ‘Renovatie Waalbrug Gereed eind 2019’ op het Traianusplein in Nijmegen staat er al maanden. Maar het werk moet nog beginnen, de renovatie van de brug gaat anderhalf jaar duren. © Paul Rapp

Verder werken steigerbouwers komende weken aan een steigerconstructie onder de hoofdoverspanning van de brug. Wanneer de renovatie van de Waalbrug start, is op dit moment nog niet te zeggen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 

De verkeershinder in de komende weken  is een kleine test voor de renovatie. Want tijdens de werkzaamheden aan de Waalbrug en wegdek, zijn ook maar twee rijstroken beschikbaar voor autoverkeer: een rijbaan noordwaarts de stad uit en een in zuidelijke richting.

 Nijmegen zal het kortom gaan voelen als de Waalbrug op de schop gaat, in ieder geval in de spitsuren zal de doorstroming in en rond Nijmegen slecht zijn met grote kans op files op de singels en voor de brug. Al maandenlang staat een verkeersbord op het Traianusplein met de mededeling: ‘Renovatie Waalbrug Gereed eind 2019’. Maar dat gaat in ieder geval niet lukken. De renovatie van de Waalbrug gaat naar verwachting anderhalf jaar duren. 

Chroom-6

De renovatie was gepland na de Vierdaagse afgelopen zomer, maar chroom-6 gooide roet in de planning.  Deze gevaarlijke stof is met andere zware metalen aangetroffen in de huidige verflaag die op de hele stalen overspanning van de brug is gebruikt. Deze foute verf moet worden verwijderd. Dat neemt extra ruimte in beslag, omdat er extra veiligheidsmaatregelen - het plaatsen van tenten bijvoorbeeld - nodig zijn.

De renovatie van de Waalbrug is een samenwerking van Rijkswaterstaat (eigenaar van de brug) en gemeente Nijmegen (wegbeheerder). Er komt een nieuw wegdek, de brug wordt geschilderd en de busbaan wordt een fietspad in twee richtingen. De bus gaat straks met voorrang invoegen en rijdt dan op de gewone rijbaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.