Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: mondial college leuvensbroek, 5 HAVO geslaagdenDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Werkdruk zorgt voor lagere slagingskans vwo-leerling

NIJMEGEN / WIJCHEN - Te hoge werkdruk heeft een steeds negatievere invloed op de eindexamenresultaten van vwo- en gymnasiumleerlingen. Dat is een conclusie die schoolleiders in de regio Nijmegen voorzichtig trekken op basis van tegenvallende slagingspercentages. Gisteren kregen leerlingen te horen of ze geslaagd waren.

Op het SSgN, Stedelijk Gym en NSG Groenewoud in Nijmegen zagen ze lagere slagingspercentages dan normaal, respectievelijk 75, 86 en 83 procent.  ,,Omdat we best veel leerlingen hebben in een lastige thuissituatie en met ziektes”, zoekt SSgN-conrector Theo Verhoeven een verklaring voor het mindere jaar.

Volgens Verhoeven kampen leerlingen vaker met stress. ,,Een gevolg van onder meer de verplichte toelatingstoetsen voor de universiteit. De eisen liggen steeds hoger, leerlingen zijn daardoor in maart of april niet bezig met school.”

Psychische nood door de stress

Quote

Steeds meer leerlingen willen certifica­ten binnenha­len om de kans op toelating te vergroten.

Conrector Martinette Selten

Een vergelijkbaar beeld zien ze bij het Stedelijk Gym. ,,9 procent kan bij ons al niet meer slagen voor het herexamen. Dat is veel”, aldus conrector Jos Bruning. Ook hij wijst op meer zieke leerlingen. ,,Het grootste deel is psychische nood door de stress. De eisen aan de leerlingen zijn steeds strenger geworden. Al voor het eindexamen moeten ze toelatingstoetsen doen voor de universiteit. Daarnaast zijn de eisen aan het eindexamen zelf hoger.”

Op de NSG slaagde 83 procent van de vwo‘ers tegen 94 procent vorig jaar. Conrector Martinette Selten van het NSG Groenewoud wijst eveneens op grotere druk vanuit de universiteiten.  ,,Ze moeten gesprekken voeren en een toelatingstoets doen. Ook willen steeds meer leerlingen certificaten binnenhalen om de kans op toelating te vergroten.” 

Één op de drie havo-leerlingen gezakt

Zorgen over werkdruk verhinderen niet dat scholen gisteren in grote lijn tevreden zijn met de eindexamenresultaten. Misschien wel het meest geldt dat voor het Maaswaal College in Wijchen. Hier zakte vorig jaar één op de drie havo-leerlingen. ,,Dit jaar is 79 procent geslaagd. We hebben ons goed hersteld”, aldus een blije rector Henk Keijman.

Extra lessen voor de leerlingen, meer persoonlijke begeleiding en motivatiegesprekken hebben volgens hem tot de betere score geleid.

Zorgenkindje

Toch blijven de havo-afdelingen op meerdere scholen zorgenkindjes. De slagingsscores zijn matig op NSG Groenewoud (77 procent), Notre Dame (77 procent), Mondial College (77 procent), Pax Christi (75 procent) en Canisius College (71 procent). 

Rector Joan Janssens van de laatste school blijft er rustig onder. ,,Dit is een minder jaar, vergelijkbaar met 2017. Maar het is ook een landelijk gegeven dat de havo slechter scoort.” Hij verwacht bovendien nog wel verbetering. ,,Veel leerlingen maken nog goede kans bij het herexamen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.