De donjon in het Valkhofpark.
Volledig scherm
De donjon in het Valkhofpark.

Wetenschappers: Nijmeegse donjon is Disneyland in Valkhofpark

NIJMEGEN - De mogelijke herbouw van een donjon, een 50 meter hoge middeleeuwse toren, in het Valkhofpark in Nijmegen zorgt voor beroering in de stad.

Honderden mensen hebben zich al aangemeld voor een demonstratie zaterdag tegen de komst van de toren in het zwaar beschermde Valkhofpark. Wetenschappers spreken van ,,een nepconstructie’’, ,,Disneyland’’ en ,,erfgoedgriep’’. Sommige politieke partijen pleiten voor een nieuw referendum over de wenselijkheid van de herbouw.

Referendum

De herbouw van de toren staat al sinds 2006 op de Nijmeegse agenda. In dat jaar is tegelijk met de raadsverkiezingen een referendum over de donjon gehouden. Een jaar eerder liet Nijmegen de toren van steigers en doeken tijdelijk herbouwen en dat was een succes. Een meerderheid van de inwoners stemde voor herbouw.

Heineken en Sligro

Deze week meldde zich na tien jaar onderhandelen een investeerder, die de toren wil exploiteren met bierbrouwer Heineken en groothandel Sligro als huurders. De projectontwikkelaar wil naast een expositieruimte een loungerestaurant en een bed and breakfast in de donjon vestigen. De toren zou in 2019 klaar moeten zijn.

Rijksmonument

De gemeente lijkt bereid een bouwvergunning af te geven voor herbouw. In 2006 waarschuwden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het ministerie van Cultuur dat herbouw strijdig is met de cultuurhistorische betekenis van het Valkhofpark. Zowel het park, de bodem vol archeologische resten als het uitzicht hebben een beschermde status.

Het Valkhof als geheel is een rijksmonument.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.