Volledig scherm
Een expositie over de Eerste Wereldoorlog in de Mariënburgkapel/Huis voor de Nijmeegse Geschiedenis. © Gerard Verschooten

Wethouder: snel evaluatie Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

NIJMEGEN - Een evaluatie stond al op de planning voor dit najaar maar gezien de kritiek die is losgebarsten op het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, wil de gemeente Nijmegen snel een gesprek met het bestuur over het functioneren. Dat zegt wethouder Noël Vergunst die in Nijmegen over cultuur gaat.

Volledig scherm
Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. © Bert Beelen

Het gaat niet goed met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Er zijn vrijwilligers vertrokken, onder meer vanwege een rommelige organisatie, de beroepskracht is al een paar maanden afwezig en er is commentaar op de kwaliteit van de exposities.

Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is een instelling die tot taak heeft om samen met Nijmeegse organisaties de geschiedenis van de stad te laten zien. Onder meer met tentoonstellingen en lezingen.

Het ‘huis’ heeft daarvoor de historische kapel op de Mariënburg in bruikleen van de stad. De gemeente Nijmegen betaalt ook de beroepskracht. De cultuurinstelling doet het verder met vrijwilligers en een onbezoldigd bestuur. 

Faciliterende rol

,,De instelling heeft geen grote budgetten”, zegt Vergunst, ,,het is geen museum. De tentoonstellingen komen grotendeels voort uit samenwerkingen waarbij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis een faciliterende rol heeft. Nu zijn er in Nijmegen veel organisaties bezig met historie, er zouden genoeg mogelijkheden moeten zijn.”

Tijdens de evaluatie spreekt het stadsbestuur met het bestuur van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis over taken, middelen en uitvoering. Een opknapbeurt van de Mariënburgkapel zit er niet in, laat de wethouder bij voorbaat weten. ,,Daar hebben we de middelen niet voor.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.