Volledig scherm
De wijk Tolhuis in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Wijkmonitor: het gaat de verkeerde kant op in Tolhuis

NIJMEGEN - Het gaat de verkeerde kant op met de leefbaarheid in de Nijmeegse wijk Tolhuis. Dit stelt de gemeente Nijmegen vast in de wijkmonitor 2018. Tot extra inzet in de wijk heeft dit vooralsnog niet geleid. ,,Die is al hoog'', legt een gemeentewoordvoerder uit.

'Het woon- en leefklimaat blijven binnen de Nijmeegse context achter, waarbij er negatieve ontwikkelingen naar voren komen', luidt de eindconclusie over Tolhuis in de ambtenarentaal van de wijkmonitor. 

Een verklaring wordt niet echt gegeven, wel wordt opgemerkt dat de gemiddelde woningwaarde en de economische positie van de bewoners tot de laagste in de stad behoren.

In de naastgelegen wijken Zwanenveld en Meijhorst ziet de gemeente vergelijkbare negatieve ontwikkelingen. Professionals uit het wijkwerk geven aan dat hierbij een rol speelt dat de financiële en gezondheidssituatie van nieuwe bewoners vaak niet denderend is. 

Financiële problemen

Quote

Problemen tussen buren of criminele activitei­ten kunnen langer onopge­merkt blijven

Wijkmonitor

De gemiddelde woz-waarde (Wet waardering onroerende zaken) in de wijk is 138.395 euro. Dat is lager dan in het hele stadsdeel Dukenburg. Het percentage huishoudens in financiële problemen is hoger dan gemiddeld in Dukenburg en ook het percentage bijstandsgerechtigden. De school in de wijk wordt door iedereen als lichtpunt gezien.

De veiligheid in Tolhuis scoort gemiddeld, maar bewoners zijn zich onveiliger gaan voelen. De meldingsbereidheid voor overlast en criminaliteit is opvallend laag. 'Problemen tussen buren of criminele activiteiten kunnen daardoor langer onopgemerkt blijven', is een van de conclusies in de wijkmonitor.

Van de Tolhuisbewoners voelt bijna een kwart zich onveilig en 16 procent geeft aan overlast van jongeren te ervaren. Ook dat is hoger dan gemiddeld in Dukenburg en in heel Nijmegen.

Volledig scherm
Impressie van Tolhuis. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.