Volledig scherm
PREMIUM
PR dgfoto Gelderlander Nijmegen: Vrijdaginterview: algemeen directeur van NEC Wilco van Schaik © Paul Rapp

Wilco van Schaik: 'NEC is een slapende reus'

VrijdaginterviewNIJMEGEN - Wilco van Schaik is niet te benijden. De algemeen directeur van het geplaagde NEC moet proberen de voetbalclub er sportief en financieel bovenop te krijgen.

Een zaak van lange adem, betoogt Van Schaik: ,,Familie en vrienden snapten niets van mijn keuze voor NEC, maar ik weet heel goed waar ik aan begon. Ik geef niet op."

Heeft u de moeilijkste baan van Nijmegen?

,,Ik noem het liever uitdagend. Toen ik anderhalf jaar geleden van FC Utrecht naar NEC ging, keken mensen in mijn omgeving raar op. FC Utrecht gold als stabiele subtopper in de eredivisie, ik had opties om in het bedrijfsleven aan de slag te gaan én NEC was net gedegradeerd. Maar juist daarin zie ik de grootste uitdaging: met een onrustige club naar een stabiele toekomst toe werken. Wat dat betreft, zie ik bij NEC veel parallellen met mijn beginjaren in Utrecht: ook die club is door supporters eens symbolisch ten grave gedragen, net zoals hier onlangs. Maar de club leefde op. Dat kan hier ook."

Toch moet u weleens moedeloos worden van de resultaten.

,,De voetbalwereld is opportunistisch. De waan van de dag regeert. Begrijpelijk, zeker bij supporters. Ook ik ben doodziek na een nederlaag. Op korte termijn moeten we resultaten boeken. Maar het is juist mijn taak om de lange termijn voor ogen te houden en geen overhaaste beslissingen te nemen. Als ik me ook laat leiden door emoties, ontstaat er chaos. Ik heb nog steeds hetzelfde doel voor ogen: over drie tot vier jaar moet NEC een stabiele eredivisieclub zijn. Daar doen de huidige prestaties niets aan af. Ik ben 24 uur per dag bezig om het tij te keren."

Quote

De voetbalwe­reld is opportunis­tisch. De waan van de dag regeert.

Wilco van Schaik, Algemeen directeur NEC

Kunt u weleens stoom afblazen?

,,Ik heb een hechte vriendengroep; negen jongens die ik al vanaf mijn 10de ken. Dagelijks hebben wij op WhatsApp contact en af en toe spreken we af. Zij zijn mijn veilige haven. Datzelfde geldt voor mijn gezin. Als ik ergens mee zit, praat ik met ze. Verder wandel ik graag, zeker drie keer in de week. Zo kan ik mijn hoofd écht leegmaken."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.