Volledig scherm
Een impressie van de windmolens te zien van Nijmegen-Noord. © Engie

Windmolens bij kanaal de nieuwe reuzen van Nijmegen

NIJMEGEN - De twee windmolens die energiebedrijf Engie wil neerzetten naast de gesloten elektriciteitscentrale op de kop van het Maas-Waalkanaal worden mogelijk 172 meter hoog. Dat is gemeten van de grond tot aan de punt van een van de wieken als die verticaal staat. 

Daarmee worden deze windturbines de hoogste bouwwerken in de stad.

Volgens een woordvoerder van Engie is nog geen definitief besluit genomen over het type en de hoogte van de windturbines. 

In de bouwaanvraag die is ingediend bij de omgevingsdienst ODRN wordt gesproken over diverse types. Dat zijn een windmolen met een hoogte van 150 meter - dat is net zo hoog als de schoorsteen van de oude kolencentrale - en een tweede type waarvan de bladen tot 172 meter reiken. ,,We wachten nog op een aanbod van de leverancier’’, zegt de woordvoerder.

Beste

Engie wijst erop dat er steeds nieuwe, stillere en betere windturbines op de markt komen. Door niet bij voorbaat een bepaald type te kiezen, is er de ruimte om de beste te kiezen die op dat moment beschikbaar is, stelt het bedrijf.

Op de site centralegelderland.nl is te zien hoe de windmolens het stadsbeeld zullen bepalen. Op die kaart staan foto-impressies waarop twee type windturbines zijn te zien vanuit circa twintig locaties in Nijmegen, Lent en Weurt.

Volledig scherm
Een impressie van de windmolens te zien vanuit de nieuwe wijk Batavia aan de Waal in Nijmegen-West. © engie

Met name in Weurt is een flinke discussie begonnen over de windturbines. Dorpsbewoners zijn bezorgd. Ook heeft de fractie van GroenLinks in de Beuningse gemeenteraad zich intussen tegen de plaatsing van windmolens aan de kop van het kanaal gekeerd. De Nijmeegse GroenLinks-fractie omarmt juist de komst van de turbines. De Nijmeegse fractievoorzitter Pepijn Boekhorst eist wel dat Engie de overlast in de vorm van geluid en slagschaduw minimaliseert.

Bewoners betrekken

Volledig scherm
Een impressie van de windmolens te zien vanaf het sportpark in Weurt/ © engie

Engie benadrukt dat het omwonenden bij het project wil betrekken. Daarvoor trekt het energiebedrijf op met de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Engie denkt eraan met de opbrengsten van de windenergie fondsen in te stellen om buurtprojecten in de omgeving te steunen. Ook wil Engie omwonenden de kans bieden als aandeelhouder deel te nemen aan het windproject. Dat heeft Engie overgenomen van de initiatiefnemers van het windpark Nijmegen-Betuwe bij Ressen. Daar werden tegenstanders zo voorstanders van de vier windmolens daar.

Ter vergelijking:  de schoorsteen van de oude kolencentrale is 150 meter hoog, het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit 88 meter, de Stevenstoren 71 meter en het Van der Valk Hotel 55 meter en de woontoren Nimbus bij het station 78 meter.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond  gecanceld vanwege verbouwing concertzaal
    Update

    Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond gecanceld vanwege verbouwing concert­zaal

    NIJMEGEN - Jan Smit (32) moet zijn fans vandaag teleurstellen. De zanger zou vanavond een concert geven in Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging, maar nu blijkt dat het pand nog lang niet toegankelijk is wegens verbouwingen. De Volendammer is pissig en doet op Instagram zijn verhaal. ,,Ik vind het bijzonder teleurstellend dat wij hier op geen enkele wijze eerder van op de hoogte zijn gesteld!” Inmiddels is er wel een nieuwe datum: zondag 6 januari.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.