Broodjesketen Subway sluit eind van de maand de vestiging aan de Marikenstraat in Nijmegen.
Volledig scherm
Broodjesketen Subway sluit eind van de maand de vestiging aan de Marikenstraat in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Winkelleegstand Nijmegen valt mee

NIJMEGEN - Nijmegen weet de winkels aardig gevuld te krijgen. Het leegstandspercentage is 5,7 procent. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde (6,9 procent). 

Wijchen doet het nog veel beter: deze gemeente heeft amper lege winkels  (2,7 procent staat leeg).

Wijchen staat daarmee op de tweede plek van winkelgebieden met de laagste leegstand, na Amsterdam (1,7 procent leegstand). Nijmegen neemt een 14de plaats in. Arnhem doet het vele malen slechter en bezet met een leegstand van 11,3 procent de 56ste plek.

Dat blijkt uit gegevens van Locatus. Dit onderzoeksbureau onderzocht 105 winkelgebieden in gemeenten met 30.000 inwoners of meer. Dat Nijmegen het zo goed doet, verbaast GertJan Slob van Locatus niet. 

Studentenstad

,,Nijmegen is een studentenstad en dat helpt. De motor achter leegstand is de vergrijzing. Maar in studentensteden als Nijmegen komen elk jaar weer nieuwe jonge mensen. Studenten blijven vaak na de studie in de stad wonen.'' Dat de leegstand zo laag is in Wijchen, vindt hij ook niet verwonderlijk. ,,Wijchen is een grote gemeente met een klein winkelcentrum. Er zitten veel supermarkten. Dit winkelcentrum heeft minder klappen gekregen dan de grotere winkelcentra met een veel breder modeaanbod.'

Grote winkelpanden in Nijmegen die recent leeg kwamen zoals de winkel van de failliete Kijkshop in de Bisschop Hamerstraat en de voormalige schoenenzaak Mezzo in de Ziekerstraat, zijn alweer (bijna) gevuld. Praxis trok een paar weken geleden in het pand van de Kijkshop en modezaak Kameleon opent in september een tweede winkel in het pand van Mezzo in de Ziekerstraat. Horecaformule Bagels&Beans begint een filiaal in het leegstaande pand dat het Vlaamsch Broodhuys achterliet in de Van Broeckhuijsenstraat. In de Marikenstraat kwamen nieuwe modeformules Comma en St. Oliver. 

H&M

Maar er staan desalniettemin wel winkels leeg. Zo vertrok recent H&M uit het filiaal op de hoek Molenstraat/Ziekerstraat, Tally Weijl laat een gat achter in de Molenstraat en broodjesketen Subway verlaat eind deze maand  de locatie aan de Marikenstraat. En dan is er nog onduidelijk wat er met Leapp gaat gebeuren, de winkelketen van tweedehands laptops en tablets die deze week failliet ging, zit met een grote vestiging op de hoek van Bisschop Hamerstraat en In de Betouwstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.