Volledig scherm
Spiegeling in de Lange Hezelstraat. © Henk Braam

Winkels ruilen om Nijmeegse binnenstad te redden?

NIJMEGEN - Steeds meer winkels in het Nijmeegse centrum staan leeg. Eigenaren voelen dat in hun portemonnee en de leegstand verpest soms de uitstraling van een winkelstraat. Is een 'ruilverkaveling' nodig?

Politici, maar ook ondernemers pleiten er daarom voor toch eens serieus na te denken over een 'ruilverkaveling in het centrum'. De inzet daarbij is winkelpanden beter te laten renderen en het kernwinkelgebied beter te presenteren aan bezoekers.

Moeten de laatste winkels in de In de Betouwstraat daar wel blijven, vroeg het raadslid Pepijn Boekhorst (GroenLinks) zich recent in een debat af. "Is het niet slimmer die winkels te verleiden om naar de Hezelstraat te gaan?

Herverkaveling

Het raadslid Ben van Hees denkt dat 'een herverkaveling de weg kan vrijmaken voor het vergroten van winkelpanden door panden samen te trekken'. Uiteraard met respect voor de gevels, zeker als het om bijzondere gevels gaat.

Volgens John Bardoel, adviseur bij het Bureau Seinpost en voormalig ringstratenmanager in Nijmegen, is die samenvoeging van panden al eens aan de orde geweest in de Augustijnenstraat.

Juiste plek

Volgens Bardoel is herverkaveling in meer steden een item. "Het is van groot belang dat ondernemers hierbij begeleid worden. Dan gaat het ook om het delen van kennis over de verschillende kwaliteiten van het centrum. Je moet de vraag durven stellen: zit je wel op de juiste plek, is verplaatsing geen optie? En wat is dan een betere plek."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.