Volledig scherm
Een bomvolle Doornroosje tijdens een eerder Wintertuinfestival. © Christiaan Schulte

Wintertuinfestival in teken van echtheid in de literatuur

NIJMEGEN - Het jaarlijkse Wintertuinfestival staat dit jaar stil bij het thema 'echtheid in de literatuur'. Volgens de programmamakers van het festival leggen verzonnen verhalen het qua populariteit steeds vaker af tegen waargebeurd literair werk.

Het festival is vanaf woensdag 23 november vier dagen lang te bezoeken.

Non-fictie
Het is een van de grootste literaire festivals van ons land, met jaarlijks ruim 3.000 bezoekers. „We merken dat er bij mensen steeds meer een drang is naar echtheid, maar wel gepresenteerd op een literaire manier. De 20ste eeuw was nog het tijdperk van de grote verhalen, de 21ste eeuw kunnen we tot nu toe zien als de eeuw van de non-fictie", zegt Laurens van de Linde (23), een van de programmamakers. „Het is de vraag waar die drang vandaan komt en wat er toch met de fictie is gebeurd. In tal van lezingen, voordrachten en activiteiten komt dit aan bod."

Grote namen
Elk jaar slaagt het productiehuis erin om grote namen uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur te strikken voor de slotavond in poptempel Doornroosje. Dit jaar zijn dat onder meer de Vlaming Herman Brusselmans en schrijver en dichter K. Schippers. „Schippers brengt een ode aan de verbeelding en Brusselmans gaat juist in op het spel met echtheid. Ook is Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent, te gast. Hij praat met de Vlaming Jeroen Olyslaegers over verhalende vormen in het nieuws", zegt Van de Linde.

Het programma van het festival is te lezen op wintertuinfestival.nl .

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.