Volledig scherm
© DG

WOII-museum Nijmegen dichterbij dan ooit

NIJMEGEN - Een nieuw WOII-museum in Nijmegen is dichterbij dan ooit. De directeuren van de drie lokale oorlogsmusea in Groesbeek, Overloon en Oosterbeek glunderden woensdagochtend in de Trêveszaal van het Nijmeegse stadhuis van oor tot oor.

Daar ondertekenden de stichting Museum WOII, het vfonds (nationaal fonds voor vrede, vrijheid en Veteranenzorg), de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland een convenant waarin ze uitspreken eendrachtig te werken aan het uitwerken van de plannen voor de realisering van een nationaal oorlogsmuseum in het Vasim-complex in Nijmegen- West over de Tweede Wereldoorlog.

Voor het nieuwe nationale oorlogsmuseum is veel geld nodig: 22 tot 25 miljoen euro. Na twee jaar stilte stonden de sponsors gelukkig eind 2012 plots in de rij om bijdragen aan te kondigen. Het vfonds wil zelfs een bijdrage geven die misschien kan oplopen tot 6, 7 of 8 miljoen euro. Die aankondiging in oktober zorgde voor een stroomversnelling. De provincie beloofde in januari 1 tot 1,5 miljoen euro. Nijmegen verkoopt de Vasim voor 1 euro aan het museum en investeert 1,5 miljoen in de omgeving, werd dinsdag helder. Kortom de basis is gelegd. Niet eerder was het Museum WOII zo dichtbij. Maar de plannen zijn zeker nog niet rond. De partners hebben elkaar woensdag beloofd daar in de hoogste versnelling aan te gaan werken. Begin april moet helder zijn of de museumdroom écht werkelijkheid kan worden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.