Volledig scherm
In maart hielden Nederlandse, Duitse en Belgische neonazi's een bijeenkomst op het Duitse militaire kerkhof in Lommel. © Yorick Jansens

Woonboulevard niet blij met manifestatie van neonazi's pal voor de deur

NIJMEGEN - De politieke manifestatie die zaterdagmiddag in Nijmegen wordt gehouden door de ultrarechtse Actiegroep Vrijheid voor Nationalisten, vindt tot ongenoegen van de winkeliers plaats op de parkeerplaats pal voor de winkels van woonboulevard Dukenburg.  

Voorzitter Ben Traa zegt namens alle ondernemers van de woonboulevard: ,,Wij als winkeliers zitten niet te wachten op zo'n bijeenkomst. Je weet niet welke overlast dit geeft. Er is kans op rellen. Het is niet goed voor onze klanten." 

Eerder deze week protesteerde bewonersplatform De Zevensprong ook al tegen de komst van de demonstranten. Tevergeefs, want de gemeente zegt de manifestatie niet te kunnen tegenhouden.

Neo-nazi's

De gemeente heeft vorige week al ingestemd met het verzoek van de nationalisten voor de politieke bijeenkomst in Nijmegen. De actievoerders die zichzelf onverbloemd 'neo-nazi's' noemen, vragen aandacht voor de 'vrijheid van alle nationalisten'. 

Volksopruiing

Ze eisen onder meer de vrijlating van de Duitser Horst Mahler. Dat is een mede-oprichter van de extreem-linkse terroristenorganisatie Rote Armee Fraktion. Later werd hij aanhanger van extreem-rechts gedachtengoed. Sinds 2009 zit hij gevangen, na te zijn veroordeeld voor 'volksopruiing'. 

Quote

Wij strijden voor vrijheid van meningsui­ting, ook voor rechtse ideeën

Woordvoerder Actiegroep Vrijheid voor Nationalisten

Omdat in het centrum op dezelfde dag twee demonstraties worden gehouden  met links signatuur, vreesde de gemeente confrontaties. De nationalisten hebben daarom opdracht gekregen uit te wijken naar een andere locatie. Zelf hebben ze gekozen voor de woonboulevard bij station Dukenburg. ,,Omdat we daar goed in het zicht staan van veel winkelend publiek. We willen gezien worden", aldus een woordvoerder.  

De Actiegroep Vrijheid voor Nationalisten heeft bewust voor Nijmegen gekozen. ,,Niet omdat we uit zijn op confrontaties, maar Nijmegen is een links bolwerk waar organisaties als de AFA (Anti-Fascistische Aktie, red.) denken de dienst te kunnen uitmaken. Wij strijden voor vrijheid van meningsuiting, ook voor rechtse ideeën."

Grondrecht

Volgens een woordvoerder van de gemeente is een verbod niet aan de orde geweest. ,,Zelfs een vergunning is niet nodig, demonstreren is een grondrecht in Nederland. Weigeren van de gevraagde plek kunnen we niet, al zouden we het willen. Dat kan alleen bij zwaarwegende tegenargumenten. Die kunnen hier niet worden aangevoerd." 

De rechtse actievoerders verzamelen om 14.00 uur bij station Dukenburg. Vandaar lopen ze naar de woonboulevard. De zegsman verwacht zo'n 50 mensen. Volgens de gemeentelijk woordvoerder hebben de demonstranten als boodschap meegekregen dat ze de aanwijzingen van de politie moeten volgen. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.