Volledig scherm
De Hollandiafabriek, pal voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog © Honigfabriek

Wordt de dader van gifmoorden in Nijmegen na 74 jaar toch gevonden?

NIJMEGEN - Niet uitgesloten is dat 74 jaar na dato alsnog de dader wordt gevonden van de zogenoemde gifmoorden in de Nijmeegse Hollandiafabriek, de voorloper van de Honig. Mogelijk dat een voormalig kantinemedewerker,  in samenspraak met vier andere werklieden, verantwoordelijk is voor het toedienen van een dodelijke hoeveelheid rattengif aan vijf werkbazen. 

In een tijdsbestek van nog geen twee jaar kwamen zij op mysterieuze wijze om het leven.  Nog eens twee werden ernstig ziek. 

De moorden, die plaatsvonden tijdens woelige oorlogsjaren, zijn nooit opgelost. De Nijmeegse historicus Henk Termeer deed twee jaar onderzoek naar de zaak en duikelde een verloren gewaand dossier op met daarin 69 verklaringen van werknemers en familie. Dinsdagavond presenteerde hij, in de Honigfabriek, zijn bevindingen tijdens een thema-avond van de historische vereniging Numaga.

Zwarte markt

Volledig scherm
Die bijeenkomst over de gifmoorden in het Honigcomplex © Tom Hessels

De kantinemedewerker zou deel uitmaken van een criminele bende van vijf werknemers, die regelmatig uit de Honig etenswaren stalen en deze aanboden op de Nijmeegse zwarte markt. Het vermoeden bestaat dat de werkbazen de dieven in de smiezen kregen, waarna deze met gif het zwijgen werden opgelegd. Op die manier voorkwamen zij een tewerkstelling in Duitsland.

De kantinemedewerker werd in 1946 aangehouden door de politie, maar uiteindelijk wegens een gebrek aan bewijs door justitie weer heengezonden. Termeer stelt dat alles erop wijst dat toen de juiste daders in beeld waren. De kantinemedewerker was steeds aanwezig in de fabriek op momenten dat de werkbazen hun vergiftiging opliepen. Ook was hij vermoedelijk in de gelegenheid het rattengif in het eten of drinken van de werkbazen te doen. 

Kleine kans op heropening

Talita Smits, docent aan de Politieacademie, zegt in navolging van landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, dat een heropening van de moordzaak geen hoge prioriteit heeft. ,,De feiten zijn verjaard. Maar uitsluiten doe ik het ook niet, op het moment dat een heel concrete verdachte in beeld is. Waarheidsvinding blijft belangrijk.’’

Ze stelt dat de kans bestaat dat nabestaanden van betrokkenen na al die jaren mogelijk alsnog verklaringen willen afleggen. ,,Want de verhoudingen veranderen. Mensen willen soms na jaren alsnog schoon schip maken.’’ 

Nabestaanden onderzoeken of op het Honig-complex mogelijkheden bestaan voor een monument ter ere van de slachtoffers.   

Weet u meer over de Nijmeegse gifmoorden of heeft u een aanvulling op bovenstaand verhaal? Graag komen wij met u in contact: mailen kan op s.friedrichs@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.