Volledig scherm
De Zaligebrug over de Spiegelwaal. © Paul Rapp

Zaligebrug valt in de prijzen bij Dutch Design Awards

NIJMEGEN - De Zaligebrug over de Spiegelwaal in Nijmegen is een van winnaars van de Dutch Design Awards. Deze tweehonderd meter lange brug in de uiterwaarden over de nevengeul, staat normaal boven het water. Bij hoogwater kan (een deel van) de brug onderlopen. 

Grote stenen stapstenen vormen bij hoge waterstand de wandelroute naar de brug, de stapstenen steken dan nét boven het water uit en het is een ware attractie. ‘Een brug die zijn werk niet goed doet, dat kan alleen in Nederland’, meent de internationale jury. ‘Alleen al de vergadering waarin dit is voorgesteld, verdient een prijs‘. 

Onder water

Volledig scherm
De Zaligebrug over de Spiegelwaal. © Paul Rapp

,,We hebben het ontwerp zo gemaakt dat de brug vaker dan bedoeld onder water komt te staan. Dit verhaal vertelden we al enkele jaren, maar in de tussentijd hebben we nauwelijks hoog water gehad terwijl de burg statistisch gezien 5 tot 12 dagen per jaar onder water zou moeten staan", aldus een woordvoerster van Next Architects, de ontwerper uit Amsterdam.

,,Begin dit jaar was het eerste moment dat het gebeurde en het was dan ook een groot compliment om mensen in de rij te zien staan om via de stapstenen over de brug te zien lopen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.