Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Zand met vrachtauto's van Beuningen naar kanaal

NIJMEGEN - Geen buis, geen transportband, maar vrachtwagens. Het zand dat afgevoerd moet worden van de zandwinlocatie Beuningse Plas naar het Maas-Waalkanaal wordt via de weg vervoerd. Dat is het resultaat van het uitgebreide onderzoek dat de gemeenten Nijmegen en Beuningen de afgelopen maanden gezamenlijk hebben uitgevoerd. 

Het onderzoeksrapport werd woensdagavond gepresenteerd op het Nijmeegse stadhuis voor Nijmeegse én Beuningse raadsleden.

De zandwinning in de Beuningse Plas gaat op 1 januari 2020 van start. Vanaf dan rijden er elk uur 32 zandwagens extra over de Nieuwe Pieckelaan en de Hogelandseweg naar het Maas-Waalkanaal. Aan de Westkanaaldijk, in de nabijheid van locatie Daanen-Noord, wordt een loswal gecreëerd waar de ladingen zand in een schip geladen kunnen worden. Volgens berekeningen zijn er gemiddeld per dag zo'n 160 verkeersbewegingen meer op die wegen, met zwaar vervoer. 

Duurder

De onderzoekers kwamen bij vrachtwagens omdat de alternatieve transportvormen per buis en per transportband als minder geschikt beoordeeld zijn. Zand vervoeren per afgesloten buis is veel duurder. Tegen transport via de band had het farmaceutische bedrijf Synthon grote bezwaren, omdat die in de directe nabijheid zou passeren.

Toch hebben de onderzoekers alle transportmogelijkheden opnieuw de revue laten passeren. Toen uiteindelijk duidelijk was dat het transport met zandwagens toch de enige mogelijkheid was, zijn er maar liefst twaalf verschillende routes en laadplaatsen voor de schepen onderzocht. Ook betonfabriek De Hamer in Malden, het grintgat van Weurt en het oude Sapphi-terrein waren opties. 

Op 28 juni staat een informatieavond gepland over de keuze voor vrachtwagens en de losplaats aan de Westkanaaldijk voor bedrijven van TPN West. Er wordt veel tegenstand en kritiek verwacht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.