Zeer grote brand Nijmegen is uit: ‘Er kan nog stankoverlast zijn’

UPDATE | Foto's | VideoNIJMEGEN - Bij het bedrijf HKS Metals aan de Nijverheidsweg in Nijmegen is donderdagmiddag rond 16.30 uur een zeer grote brand ontstaan. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid adviseerde mensen in de buurt van de brand en in het centrum van Nijmegen de ramen en deuren te sluiten en heeft daarom drie keer een NL Alert verspreid. 

De brand ontstond buiten op het terrein van het bedrijf. Volgens een medewerker werd op het terrein schroot versleept. Daarbij ontstond plotseling een vonk, waarna de brand ontstond. Het schroot zou morgen door de shredder op het terrein worden gehaald.

Even na 19.30 uur hadden brandweerlieden het vuur onder controle. De ramen, deuren en ventilatie kunnen sindsdien weer open. Ook bezoekers aan het Phil Collins-concert kregen de meldingen. Zij hoefden zich echter geen zorgen te maken, volgens Huib van de Vrie van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. 

Geschrokken van NL Alerts

Veel mensen reageerden geschrokken op de verstuurde NL Alerts, zo blijkt op Twitter. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid zijn de meldingen vooral bedoeld om automobilisten te waarschuwen om de ventilatie uit te zetten. Wie hinder en stankoverlast had van de rook werd geadviseerd ramen en deuren dicht te doen. In een tweede NL Alert stelde de Veiligheidsregio dat de gemeten concentraties geen direct gevaar voor de gezondheid vormen. ,,Maar rook is altijd schadelijk. Probeer het inademen van rook te voorkomen”, aldus De Vrie. 

Wie buiten was en verder geen hinder of stankoverlast ervoer, liep volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid verder geen risico. 

Dat het zo'n twee uur duurde dat een eerste NL Alert werd gestuurd, heeft volgens Van de Vrie meerdere oorzaken. ,,We moesten eerst goed kijken waar de rook heen ging en de eenheden in zetten. Ook komt er nogal wat techniek kijken bij de NL Alerts.” 

Veel stank

Het bedrijf waar de brand ontstond is gespecialiseerd in het recyclen van ijzer, metalen en elektronica. Bij de zeer grote brand is veel rook vrijgekomen. Dat was in de ruime omgeving te zien. Ook de stank was tot in de verre omgeving te ruiken. Behalve in het centrum bijvoorbeeld ook in Nijmegen-Oost en in het centrum.  

De brandweer is de hele avond nog druk geweest met nablussen. De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid adviseert mensen die na de brand nog klachten ervaren van de rook om frisse lucht op te zoeken. Eventuele klachten moeten vanzelf minder worden. ‘Blijf je toch klachten houden, raadpleeg dan je huisarts’, aldus de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. 

In verband met de rookontwikkeling was de Energieweg enige tijd afgesloten voor verkeer. De weg was na enige tijd weer vrijgegeven, toen de rook meer omhoog begon te trekken.

NL-Alert: ramen en deuren sluiten

De NL Alerts waren volgens de Veiligheidsregio verspreid onder mensen in het centrum van Nijmegen en het gebied rondom de brug De Oversteek. Op Twitter laten ook mensen op andere locaties weten de melding te hebben ontvangen, zoals Phil Collins-concertgangers in het Goffertpark en inwoners van Weurt en zelfs Huissen.

Dat mensen de ramen en deuren gesloten moeten houden, was vooral uit voorzorg.

Bezoekers van het concert van Phil Collins in het Goffertpark hoefden dus niet te vrezen voor rookoverlast. Wel ondervond het verkeer last van de brand.

Lees verder onder de foto's.

Volledig scherm
De brandweer bestrijdt het vuur in de hoop schroot. © Paul Rapp
Volledig scherm
De brandweer bestrijdt het vuur in de hoop schroot. © Paul Rapp

Vonk sloeg over bij verslepen schroot

De brandweer heeft onder andere een blusboot ingezet. Veel materieel rukte uit om het vuur te blussen. De veiligheidsregio vroeg het verkeer daar rekening mee te houden en de hulpdiensten de ruimte te geven. 

Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen.

Volledig scherm
De brandweer bestrijdt het vuur in de hoop schroot. © Paul Rapp
Volledig scherm
De brandweer bestrijdt het vuur bij het recyclingbedrijf. © 112 Nieuwsgroep
Volledig scherm
Bij de brand komt veel rook vrij. © 112nieuwsgroep
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.