Volledig scherm
© Marco De Swart

Zeker dertien wielrenners per dag naar ziekenhuis

NIJMEGEN - Op de spoedposten van de Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen jaar 4.700 zeker wielrenners behandeld. Dat zijn er gemiddeld bijna dertien per dag. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens de vereniging van spoedeisende hulpartsen NVSHA vrijwel zeker hoger.

Het aantal geregistreerde incidenten met wielrenners op de openbare weg is sinds 2010 meer dan verdubbeld. Sinds het 'topjaar' 2014, toen 5.100 gewonde sportfietsers werden geregistreerd, is het aantal iets teruggelopen. De cijfers zijn afkomstig van kenniscentrum VeiligheidNL.

Weergave

NVSHA-voorzitter Ties Eikendal, spoedeisende hulparts in het Radboudumc in Nijmegen, zegt dat het te vroeg is om achterover te leunen. ,,Deze cijfers schetsen, denk ik, geen volledige weergave van de werkelijkheid. We mogen er rustig van uit gaan dat het werkelijke aantal gewonden hoger ligt."

Registratie

Dat heeft met registratie te maken. ,,In deze cijfers zie je alleen de gevallen terug waarin een wielrenner ook als wielrenner is geregistreerd. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Soms wordt er gewoon een wond of breuk gemeld en staat er niet bij hoe het is gebeurd.’’

Sleutelbeen

Volgens hem raken meer wielrenners gewond dan beoefenaars van andere sporten als hardlopen. Een gebroken sleutelbeen is verreweg de meest geregistreerde verwonding. Vorig jaar liepen 900 wielrenners deze blessure op. Ook hoog staan schouderletsel en een hersenschudding.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.