Volledig scherm
De kop van de Vlaamsegas bij de Tweede Walstraat. Hier komen snel toezichtcamera's te hangen. © Flip Franssen

Zeker twee jaar cameratoezicht tegen straatdealers rond Vlaamsegas

NIJMEGEN - Op korte termijn komen er toezichtcamera’s in een deel van het centrum van Nijmegen. In de Molenstraat en op de hoek Tweede Walstraat en Eilbrachtstraat worden deze camera’s geplaatst.

 Dit heeft burgemeester Bruls besloten. Vorige week bij een dabet over de straatdealers rond de Vlaamsegas kondigde hij de komst van de camera's al aan. Hij heeft de actie afgestemd  met het openbaar ministerie.

Problemen

Het centrum kent volgens Bruls twee verschillende problemen in dit gebied. In de Molenstraat heeft de politie vooral tijdens de drukke uitgaansavonden veel werk met toezicht op het uitgaanspubliek. Ook worden hier steeds vaker ook dealers gezien. 

In het gebied Tweede Walstraat/Eilbrachtstraat/Vlaamsegas vindt veel drugscriminaliteit plaats. Omwonenden en winkeliers hebben hier al vaak over geklaagd. De aanpak van beide soorten problemen kosten de politie veel capaciteit. Deze inzet gaat ten koste van de politie-inzet elders in het centrum. Cameratoezicht kan de politie ondersteunen bij hun werk, dat zo gerichter gedaan kan worden, stelt Bruls.

Twee jaar

De burgemeester wil de camera’s in ieder geval voor een periode van twee jaar plaatsen op beide plaatsen. Daarna volgt een evaluatie.  In het verleden was in de Vlaamsegas en op de kop van de Tweede Walstraat en Eilbrachtstraat ook al enkele jaren cameratoezicht. Die camera's hangen er nog steeds, maar werken al heel lang niet meer.

Drugsoverlastparadijs

De gemeente werkt voor het drugsoverlastparadijs rond de Tweede Walstraat ook aan oplossingen voor de langere termijn. Bruls wil dat er over ruim een half jaar een concreet plan klaar is voor de verbetering van de kop van de Vlaamsegas en de Tweede Walstraat. Een gemeentelijk team is nu druk met het schetsen van een nieuwe invulling van het verloederde deel op de kop van de Vlaamsegas en Tweede Walstraat. In het uiterste geval is de gemeente bereid panden op te kopen voor een nieuwe bestemming.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.