Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zestig centralisten Nijmegen verhuizen naar meldkamer in Arnhem

NIJMEGEN / ARNHEM - Wie de hulpdiensten in Gelderland-Zuid belt, krijgt vanaf november niet meer de meldkamer in Nijmegen, maar in Arnhem aan de telefoon. De meldkamers  van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid worden samengevoegd.

Beide meldkamers kampen met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger wordt om  24/7 de telefoontjes van burgers te beantwoorden. Ook moeten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden.

Door de samenvoeging worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. De verhuizing van de meldkamer wordt door de regio’s gezien als een tussenstap naar de nieuwe Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn. Dit staat gepland voor 2022.

Geen bezuiniging

De verhuizing van Nijmegen naar Arnhem moet volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid niet gezien worden als een bezuinigingsmaatregel. ,,We verwachten dat de samenvoeging budgetneutraal kan gebeuren. Er zijn voor betrokken veiligheidsregio’s geen extra kosten aan gebonden,” laat een woordvoerster weten. ,,Ook verhuizen de circa zestig centralisten uit Nijmegen allen mee naar Arnhem.”

De lokale kennis van het gebied blijft zoveel mogelijk gewaarborgd. ,,De komende tijd dragen we dit zoveel mogelijk aan elkaar over. Ook staat deze informatie waar nodig in de systemen. Daarnaast blijft de connectie met de collega’s in het veld behouden,” aldus de Veiligheidsregio.

De meldkamer huist nu nog in het hoofdbureau van de politie aan de Stieltjesstraat, die op de nominatie staat verkocht te worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.